Külföld

Szabadságharcot vív az olasz jobboldal

Nagyra becsülöm Orbán Viktort, és irigylésre méltónak tartom a gazdaság és társadalom érdekében megvalósított rendelkezéseit – mondta lapunknak Matteo Salvini

Demokráciát, szabadságot és az olasz munkahelyek helyreállítását követelték szombaton az olasz jobboldali erők. A lapunknak megszólaló pártvezetők a magyar modell sikerességét méltatták.

Szabadságharcot vív az olasz jobboldal
Több ezer elégedetlen olasz vett részt a kormányellenes tüntetésen Rómában
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

„Együtt Olaszországgal a mun­káért” címmel július 4-én a jobbközép koalíció nagyszabású kormányellenes tüntetést tartott Rómában. A hatóságok maximum 4200 személy számára engedélyezték a részvételt a járványveszély miatt. A rekkenő hőség és a vírustól való félelem sem vette el az olaszok kedvét, akik nemzeti színű zászlók ezreit lobogtatták, és szabadságot követeltek.

A demonstráció szervezése elé akadályokat görgető hatósági rendeletről Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke azt mondta, a kormány fél a jobboldali erőktől, mivel a nép akaratát fejezik ki. Nyomatékosította, a szájmaszk nem egyenlő a szájzárral, a jobbközép nem fél szembeszállni a kormánnyal. Megerősítette, készen áll a Giuseppe Conte kormányfővel való tárgyalásokra, de csak abban az esetben, ha végre konkrét terveket mutat be az ország újraindításával kapcsolatban. Meloni azt feltételezi, hogy a kormányfőnek nincsenek elképzelései az ország jövőjét illetően, ezért nem hajlandó pontos időpont kijelölésére.

A politikus tiltakozott az ellen is, hogy az illegális bevándorlók előnyöket élveznek az olasz állampolgárokkal szemben. Sérelmezte, hogy a jelenlegi kormány azon fáradozik, hogy tartózkodási engedélyt, állampolgárságot, szállást és napi ellátást biztosítson az illegális bevándorlók számára, míg az Olasz Testvérek hajóblokáddal állítaná meg a migránshullámot. Meloni arra is felhívta a figyelmet: pártja aláírásgyűjtést szervez, hogy a szeptemberi tartományi választások során előre hozott parlamenti választásokat írjanak ki.

Matteo Salvini, a Liga elnöke a kommunista és iszlám rezsimekhez hasonlította a Conte-kormány tevékenységét. A Liga ezzel szemben a szabadságot választja – mondta. A volt belügyminiszter hangsúlyozta, míg a jelenlegi kormányerőket állandó feszültségek feszítik, addig a jobbközép stabil koalíció.

„Olaszországnak munkahelyteremtésre, nem az illegális bevándorlás támogatására van szüksége. Nincs szükségünk azokra, akik undorral tekintenek a keresztre, a betlehemre és a rózsafüzérre” – fogalmazott. „Halálra ítélt nemzet vagyunk, ha nem tudjuk újra megtölteni a bölcsőket – jelentette ki Salvini, hozzátéve: – Ahhoz, hogy a családok gyermeket tudjanak vállalni, anyagi támogatásra, biztonságra és morális elismerésre van szükségük. Erős és nagy nemzet vagyunk, nem rabolhatják el tőlünk a jobb és szebb jövőbe vetett reményt.”

A volt belügyminiszter lapunknak hangsúlyozta, készen állnak a hatalomátvételre, akár hetek, akár hónapok múlva következik be. „Olaszországnak stabilitásra, hozzáértő politikusokra és munkahelyekre van szüksége. A magyar kormány által megvalósított modell helyes és követendő példa Olaszország számára. A munkahelyteremtés a családtámogatás, az egykulcsos adórendszer, a születések ösztönzése jól bevált Magyarországon, ezért Olaszország is meríthet belőle – magyarázta. – Nagyra becsülöm Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és irigylésre méltónak tartom a gazdaság és társadalom érdekében megvalósított rendelkezéseit” – zárta nyilatkozatát a Liga elnöke.

Giorgia Meloni többször is védelmébe vette Orbán Viktor és kormánya tevékenységét, a koronavírus-törvénnyel kapcsolatos bírálatokkal szemben is. Érdeklődésünkre, miért tartotta fontosnak, hogy kiálljon a magyar kormány mellett, és ezáltal ellenséges támadásoknak tegye ki magát hazájában, Meloni azt válaszolta, védelmet érdemelnek azok az európai politikai erők, amelyek ellenállnak a nyomásnak, nem hajlandók lemondani a szuverenitásukról, keresztény gyökereikről és határaik védelméről, mindezt pedig diktatúra nélkül teszik.

Antonio Tajani, a Forza Italia alelnöke beszédében az igazságszolgáltatás megreformálását és a demokrácia visszaállítását sürgette. Ha nem lett volna a Silvio Berlusconi volt miniszterelnököt, a párt elnökét ért bírósági összeesküvés, amelyre csak a napokban derült fény, akkor Olaszországban a mai napig jobbközép kormány lenne – magyarázta a politikus, hozzátéve: „Nem engedhetjük meg, hogy Salvini is ezen igazságtalanság áldozata legyen”. „Szabadságharcot vívunk mindennap, mivel egy ország jövője forog kockán. Mindig az igazság oldalán fogunk állni, ahogy szüleink is a budapesti ifjak oldalán álltak, akik a szovjet csapatok tankjaival is szembe mertek szállni a kommunista diktatúra megdöntése érdekében” – hangoztatta beszédében Antonio Tajani, a hallgatóság pedig tapsviharral helyeselt.

Tajani lapunknak elmondta, a kor-mányellenes tömegdemonstráció célja a növekvő munkanélküliség megfékezése. Félmillió állampolgár veszítette el munkáját, miközben a fiatal munkanélküliek aránya immár huszonöt százalékra emelkedett, mindez pedig azt jelenti, hogy valami nem működik a kormány munkájában. Az adóterhek azonnali csökkentésére, a bürokrácia csökkentésére, valamint a bíróságok újraszervezésére lenne szükség, szorgalmazta a Forza Italia alelnöke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom