Külföld

Mégis kikéri az ellenzék véleményét Giuseppe Conte

Továbbra is vezet a Liga

Enyhül feszültség az olasz kormányfő és az ellenzék között.

Mégis kikéri az ellenzék véleményét Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Fotó: AFP

Pár héttel a nemzetgyűlés lezárása után Giuseppe Conte (képünkön) levélben intézett meghívást a jobbközép koalíció pártelnökeihez – Matteo Salvinihez (Liga), Giorgia Melonihoz (FdI) és Silvio Berlusconihoz (Forza Italia) –, miszerint mégis bevonná az ellenzéket az ország újraindításának kidolgozásába. Salviniék együttműködésükről biztosították a kormányfőt, mivel már hetek óta várnak a lehetőségre. Meloni a tárgyalás alapját képező kidolgozott munkadokumentumot kér a kormányfőtől, amely mentén haladhatnak a tárgyalások. Berlusconi egyébként a La Repubblicának azt nyilatkozta, készen áll egy koalíciós kormány alakítására és a kormányzásra. Közölte, természetesen elsősorban a jobboldali erőkkel hajlandó szövetségre lépni, és kizárja a nemzeti egységkormány lehetőségét. A Forza Italia elnöke úgy véli, egyre kisebb a Conte-kormány túlélési lehetősége a súlyos gazdasági válság miatt, bár – jegyezte meg – a szociáldemokratákkal koalícióban (PD) kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) hataloméhsége „csodákra” képes. Egy friss felmérés szerint a Liga huszonhat, a PD húsz, az M5S tizenhat, az FdI tizennégy, a Forza Italia pedig öt százalékon áll.

Kapcsolódó írásaink

Salvini pártja szembeszáll a kormánnyal

ĀKikéri az olasz állampolgárok véleményét a Liga a baloldal bevándorláspárti csomagjáról,ami alapján újabb illegális migránsokat telepítenének be, és nehezítenék a kitoloncolást

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom