Külföld

Összefogással a sikerért

A kohézió garantálja a békét és a biztonságot Európában – jelentette ki Angela Merkel a tartományi kormányfők előtt

A kompromisszumra való hajlandóságot sürgette az uniós vezetőktől Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlament tartományi kormányokat összefogó kamarájában (Bundesrat) pénteken elmondott beszédében.

Összefogással a sikerért
Merkel célja, hogy még a nyári szünet előtt megállapodjanak az uniós büdzséről
Fotó: AFP/DPA/Wolfgang Kumm

Szerinte csak így érhető el gyors előrelépés a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló uniós helyreállítási alapról folytatott tárgyalásokon. Hozzátette: a gazdaság újjáépítésére kevés az idő, ezért minden nap számít.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kormány vezetője közölte, a cél az, hogy a lehető leghamarabb megegyezzenek a helyreállítási csomagról, talán még a nyári ülésszünet előtt. A koronavírus-válságban rendkívüli erőfeszítésekre van szükség – tette hozzá.

Az uniós tagállamok vezetői július 17-én és 18-án személyesen tárgyalnak Brüsszelben a kérdésről,
a csúcstalálkozón az EU és Németország a helyreállítási alaphoz szorosan kapcsolódó, következő többéves uniós költségvetés ügyében is előrehaladást akar elérni.

Merkel a Bundesratban kijelentette, hogy a koronavírus-járvány meghatározza a német soros elnökséget, ugyanakkor Európa jelenleg olyan további kihívásokkal is szembenéz, mint a klímaváltozás és a klímavédelem. A kancellár ismét hangoztatta, az EU-nak fel kell készülnie arra, hogy kudarcot vallanak a Brüsszel és London jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások.

Németország első, 2007-es uniós elnöksége óta a közösség számos válsággal szembesült – hangsúlyozta Merkel, hozzátéve: Európa azért volt képes szembenézni ezekkel a kihívásokkal, mert az állampolgárok a döntő pillanatokban összefogtak. A kormányfő szerint a kohéziónak köszönhetően az EU garantálja a békét, a szabadságot, a jólétet és a biztonságot. Érdemes megőrizni az európai egységet – tette hozzá.

Johannes Haindl az új német nagykövet

Johannes Haindl
Johannes Haindl
Fotó: MTI/Bruzák Noémi


Átadta megbízólevelét Johannes Haindl, Németország új magyarországi nagykövete Áder János államfőnek pénteken a Sándor-palotában. A nagykövetség közleménye szerint Haindl prágai, majd bécsi nagyköveti posztja után foglalja el Budapesten a nagyköveti posztot. A diplomata szerint a németek és a magyarok szorosan kapcsolódnak egymáshoz történelmileg, gazdaságilag és politikailag. A jelenlegi nehéz időkben Európában erősítenünk kell az unió közös értékein és érdekein alapuló szolidaritást és kohéziót – mondta Haindl.
(HSz)

Erős szövetséges Berlin és Budapest

Berlinben tárgyalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a német uniós elnökség első napjaiban – közölte pénteken a Miniszterelnökség. A miniszter és az államtitkár mások mellett a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkárával, Paul Ziemiakkal és Markus Bluméval, valamint Wolfgang Schäuble Bundestag-elnökkel egyeztetett. A CDU és a CSU vezető politikusai megerősítették, hogy Magyarországra erős szövetségesként tekintenek, és arra törekednek majd, hogy az Európai Néppárton belül is visszatérjen a józan hangvétel – áll a közleményben.
(HSz) 

Kapcsolódó írásaink

Merkel: Bedőlhetnek a Brexit-tárgyalások

ĀA kancellár áttörést akar elérni az uniós költségvetés és a helyreállítási alap ügyében, jövő héten pedig az Európai Parlamentben egyeztet a német soros elnökségről