Külföld

Az olasz jobboldal országszerte az utcákra vonul

Meloniék azonnal elküldenék a kormányt

Nagyszabású kormányellenes demonstrációkra készül ma Rómában az olasz jobbközép ellenzéki koalíció. Az Olasz Testvérek párt (FdI) előre hozott választásokért gyűjt aláírásokat nemcsak Rómában hanem számos más olasz városban is.

Szeptemberben hat tartományban lesz helyhatósági választás, miért ne lehetne egyben parlamenti választásokat is kiírni – vetette fel Giorgia Meloni, a párt elnöke. Mint mondta, az „Együtt Olaszországgal a munkáért” című tüntetés az alkalmatlan és olaszellenes kormányból kiábrándultak millióit szólaltatja meg. „Olaszországnak patrióta kormányra van szüksége, amely talpra állítja nemzetünket” – hangsúlyozta Meloni.

A folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendő pártvezér az Il Libero quotidiano napilapnak adott interjúban beszámolt arról, hogyan próbálták korlátozni a hatóságok a megmozdulást. A tizennégyezer főt befogadó Piazza del Polón először csak kétezer fő részvételére adtak engedélyt. Ezt csak a széles körű felháborodás után módosították 4200 főre.

Meloni a Giuseppe Conte vezette baloldali kormánynak az egészségügyi vészhelyzet alatt folytatott tevékenységét elégtelennek értékelte. Több sajtóorgánumban is hangot adott sérelmeinek, hogy a kormányfő hónapokon keresztül elutasította az ellenzék javaslatait, most pedig levelet küldött tárgyalási szándékairól, megfeledkezve az időpont meghatározásától. Úgy véli, hogy Conte azért nem ül egy tárgyalóasztalhoz az ellenzékkel, mert az a jelenleg amúgy is törékeny kormánykoalíciót darabjaira szakítaná. Meloni hangsúlyozta, hogy a kormánnyal ellentétben az FdI, a Liga és a Forza Italia alkotta jobbközép szövetség erős és stabil koalíció, ennek tanúbizonysága lesz a szombati
demonstráció.

Kapcsolódó írásaink