Külföld

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. Lengyelország július 1-jén vette át a V4-ek elnökségét Csehországtól, amely egy esztendőn át látta el az elnöki feladatot.

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4
Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: a második csata a munkahelyek megőrzése, a gazdasági növekedés megindítása.

Mind a négy ország ellenőrzés alatt tartja az államadósságát, nem miattuk van most szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre - tette hozzá.

Közölte: Magyarország ösztönösen ellenzi a közös hitelfelvételt, de vannak országok, amelyeknek most segíteni kell, ezért elfogadják az uniós megközelítést, hogy hitelt vegyenek fel.

Orbán Viktor kifejtette: ugyanakkor tény, hogy jelenleg messze vannak a megállapodástól. Most a tagállamok között egy okos pénzügyi szövetségre van szükség, és a jelenlegi javaslat ettől messze áll - mondta.

Úgy vélte, Lengyelországnak kulcsszerepe lesz a tárgyalásokon, hiszen most vette át a V4 vezetését, így nagyobb felelősség nyomja a lengyel kormányfő vállát, mintha csak a saját országáért tárgyalna.

A miniszterelnök azt mondta: bíznak a tárgyalások sikerében és abban, hogy mindenhol olyan vezetők kerülnek meghatározó pozíciókba, akik gazdaságorientált gondolkodásúak és képesek rendbe hozni országuk gazdaságát a járvány után.

Objektum doboz

Közölte: azért szurkol Donald Trump amerikai elnöknek is, mert meglátása szerint csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot a járvány után.

Megjegyezte: Magyarországon elfogadták a 2021-es költségvetést, és extra európai uniós pénzek nélkül alkották meg ezt a büdzsét.

Az uniós tárgyalásokról szólva kitért arra is, hogy a tartalom és a minősége fontosabb, mint az idő.

Ritka az, amikor nagy tapasztalattal rendelkező pénzügyminiszterek vezetik a V4-et, de ez történt az elmúlt egy évben a cseh elnökség alatt, és ez lesz most is, így nagy reményeket fűznek a lengyel elnökséghez - fejtette ki Orbán Viktor.

Közölte: azt kérte a lengyel kormányfőtől, hogy a migrációra is legyen gondja a V4-nek. Magyarországon látják, mi történik, a migráció folyamatosan erősödik, egyre több embercsempészt fognak el, az illegális belépési kísérletek száma nő, és a járvány miatti megbetegedések száma emelkedik a migrációs útvonalon - sorolta.

Objektum doboz

Hangsúlyozta: először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a V4 elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós pénzügyi tervet illetően egyelőre jól állnak: a cseh miniszterelnök egységes V4-et ad át lengyel kollégájának, aki remélhetőleg meg is tartja ezt az egységet.

Úgy látja, az európai pénzügyi terv más, mint ami eddig volt.

A hétéves költségvetés esetében ugyanis minden tagállam befizet valamennyit, van ország, amely nagyobb és gazdagabb, ezért többet, más ország pedig kevesebbet - mondta.

A miniszterelnök közölte: amit azonban most csinálnak, az más, ide nem fizet be senki semmit, így nincs elsőbbsége senkinek, ezt a pénzt együtt állítják elő, azaz az EU hitelből állítja elő, tehát nincsenek befizetők, akiknek nagyobb lehet a hangjuk, és senki nem mondhatja, hogy az ő hangja erősebb, mert több pénzt ad.

A miniszterelnök szerint olyan okos pénzügyi terv kell, amely mindenkinek jó, és senkinek nincs előjoga a terv tartalmának meghatározásában, ezért más természetű a vita, mint amilyet a költségvetésről szoktak folytatni.

Ebben a vitában kell győzelemre vezetnie a V4-et a lengyel kormányfőnek, és remélhetőleg ez sikerülni is fog neki - mondta Orbán Viktor.

Morawiecki: A V4 segíteni akarja az EU-t a koronavírus utáni jövője alakításában

A visegrádi csoport (V4) segíteni akarja az Európai Uniót (EU) a koronavírus-utáni jövője alakításában - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a pénteki varsói regionális csúcstalálkozót követő közös kormányfői sajtóértekezleten.

Az egy évig tartó soros lengyel V4-elnökséget nyitó megbeszélésen a kormányfők arról beszéltek, hogy a térség országai, „nagyon szolid gazdasági alapokkal rendelkezve, egyúttal tanúsítva, mennyire helytállóan tudták átvészelni a járványt”, segíteni akarják az EU jövőbeni változásait - mondta Morawiecki.

Utalt konkrétan a közeljövőben az uniós színtéren megvitatandó 2021-2027-as költségvetési tervre, az európai gazdaság élénkítését célzó helyreállítási tervre. Közölte azt is: a V4 egységes álláspontot képvisel a menekültek átirányítását és az EU külső határainak védelmét illetően.

A lengyel kormányfő szerint a költségvetési tárgyalásokon két tényezőt kell figyelembe venni: egyrészt nem lehet ma büntetni a közép-európai térség országait - amelyeket a második világháború után a vasfüggöny rossz oldalán hagytak - amiatt, hogy továbbra is más országoknál kevésbé vagyonosak. Másrészt nem lehet őket büntetni azért sem, hogy a nyugat-európai országoknál határozottan jobban kezelték a koronavírus-járványt - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Morawiecki hangsúlyozta: a V4 vezetői rugalmas költségvetés mellett kardoskodnak, mivel - mint fogalmazott - „nem mindenkinek jó ugyanaz a cipőméret”, egyes dél-európai országok a munkanélküliség legyőzésére, mások infrastrukturális fejlesztésekre fordítanák az eszközöket. A V4-ek a július 19-ei brüsszeli EU-csúcstalálkozón egységesen képviselik majd álláspontjukat - ígérte Morawiecki.

Andrej Babis cseh kormányfő aláhúzta: a V4 országai számára fontos, hogy egész Európa minél hamarabb legyőzze a koronavírus-járványt és gazdasági állapota jó legyen. Közlése szerint a kormányfők megegyeztek abban, hogy uniós színtéren törekedni fognak az összes EU-tagállam számára igazságos költségvetés elfogadására, arra, hogy a járvány utáni helyreállítási terve is megfeleljen a nemzeti gazdaságok szükségleteinek.

A V4-nek jól megfogalmazott tervei vannak arról, hogyan lehet előmozdítani Európát, hogy erősebb, akcióképesebb legyen, hogy világos vízióval rendelkezzen - szögezte le Babis. Szerinte a járvány okozta válság legyőzésének érdekében az Európai Bizottságnak prioritásként kell kezelnie az uniós belső piacot, egyúttal az EU-nak törekednie kell kereskedelmi szerződések megkötésére az Egyesült Államokkal és más külső országokkal.

Igor Matovic szlovák kormányfő megállapította: Lengyelország nagyon nehéz időkben veszi át a V4 soros elnökségét. Kifejtette: a második világháború óta példa nélküli a válság, és az ilyen helyzetekben a V4-nek, az EU-nak is össze kell tartania. Annak ellenére, hogy Szlovákia a területét tekintve a V4 legkisebb tagja, a csoport olyan közösséget képez, amelyben nincsenek tekintettel a nagyságra, ahol mindenki egyenlő, ami „egy jó és egészséges” közösség tulajdonsága.

Babis: Az egész EU számára igazságos költségvetést kell elfogadni

Az egész Európai Unió (EU) számára igazságos 2021-2027-es költségvetés elfogadását szorgalmazta Andrej Babis cseh kormányfő.

A V4 országai számára fontos, hogy egész Európa minél hamarabb legyőzze a koronavírus-járványt és gazdasági állapota jó legyen - hangsúlyozta Babis. Közlése szerint a kormányfők megegyeztek abban, hogy uniós színtéren törekedni fognak az összes EU-tagállam számára igazságos költségvetés elfogadására, arra, hogy a járvány utáni helyreállítási alap is megfeleljen a nemzeti gazdaságok szükségleteinek.

Igor Matovic szlovák kormányfő megállapította: Lengyelország nagyon nehéz időkben veszi át a V4 soros elnökségét. Kifejtette: a második világháború óta példa nélküli a válság, és az ilyen helyzetekben a V4-nek, az EU-nak is össze kell tartania.

Kapcsolódó írásaink