Külföld

„Megbízható igáslónak tűnik” az új francia miniszterelnök

Édouard Philippe jóval népszerűbb volt Emmanuel Macronnál, Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint ez is benne lehetett, hogy a kevésbé ismert Jean Castexre cserélte az elnök a kormányfőt.

„Megbízható igáslónak tűnik” az új francia miniszterelnök
Jean Castex, Franciaország új miniszterelnöke
Fotó: AFP/GONZALO FUENTES

- Castex nem az az archetipikus méregzöld politikus, noha Macron éppen a zöldfordulatról szónokolt néhány napja, az önkormányzati választások után.

- Sőt, egyértelműen jobboldali konzervatív az új miniszterelnök. Ellenben teljes képünk csak akkor lesz a változásokról, amikor már a miniszterek névsorát is láthatjuk, ez pedig valószínűleg hétvégén még nem történik meg. Valóban, Macron korábbi beszédeihez viszonyítva nem látszik koherensnek, ami most zajlik, de érdemes lesz megnézni, hogy a személyi politikába hogyan épülnek be a szociális és zöld elemek. Modjuk nemrég Macron a regionális sajtónak lényegében leporolta a nyugdíjreform ötletét, ami minden, csak nem zöld és baloldali üzenet.

- Mikorra tisztul a kép?

- Bár nem kötelező, de hagyomány, hogy a miniszterelnök programbeszédet tart a parlamentben, amit szavazás követ – ott már jobban kirajzolódik a kép, ha csak nem az elnök tévébeszédét fogja kiegészíteni. Nagyjából egy hét, szerintem, és többet fogunk tudni, mekkora is ez a váltás. Persze, a politikai kommunikáció most az, hogy Castex az új ember, új módszerrel, tiszta lappal, a személye inkább azt mondja, olyan emberről van szó, akivel Macron együtt tud dolgozni – egyelőre egy megbízható igásló képét mutatja. Nem mellesleg kevésbé ismert, mint Édouard Philippe, aki jóval népszerűbb volt magánál Macronnál is.

- Jó ötlet volt ezért lecserélni Philippe-et?

- Az alternatíva, ami Macron előtt lebeghetett, még rosszabb: Nicolas Sarkozy hasonló cipőben járt, csak éppen Francois Fillonnal, végigcsinálták az öt évet együtt, aztán 2012-ben buktak Francois Hollande-dal szemben. Érthető, ha most Macron ezt elkerülné, emellett nyár van, ilyenkor könnyebb meglépni a meglépnivalókat, mert kevesebben figyelik a politikát, és tüntetni is nehezebb negyven fokban, vagy legalábbis kevesebben jönnének haza a riviéráról ezért.

Kapcsolódó írásaink

Lemondott a francia kormány

ĀJean Castext bízta meg a francia elnök az új kormány megalakításával - Vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és a volt egészségügyi miniszteri ellen