Külföld

Időszűkében van az Európai Unió

Von der Leyen szerint napról napra kisebb az esélye annak, hogy az EU gazdaságát sikerülgyorsan újjáépíteni, Merkel pedig a nyár végéig megállapodna a helyreállítási alapról

Az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot illetően gyors megállapodást sürgetett tegnap Angela Merkel és Ursula von der Leyen. Ennek kapcsán Charles Michel napok óta a tagországok vezetőivel egyeztet, hogy kompromisszumos megoldást találjon.

Időszűkében van az Európai Unió
Von der Leyen és Merkel rendkívüli nyomás alatt dolgozik a kudarc elkerülésén
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

A nyár végéig feltétlenül meg kell állapodni a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló európai uniós helyreállítási alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetésről – jelentette ki Angela Merkel tegnap Berlinben. Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kormány vezetője tegnap videókonferencia keretében tanácskozott az elnökségi munkaprogramról az Európai Bizottsággal (EB). A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Merkel az MTI szerint kiemelte, a legjobb az lenne, ha a tagállami vezetők a július 17-18-i EU-csúcson megállapodnának e két kérdésben. A kancellár elképzelhetetlennek nevezte azt a lehetőséget, hogy nem sikerül a megegyezés augusztus végéig.

Az EB-t vezető Ursula von der Leyen Brüsszelben arra figyelmeztetett, hogy fogy az EU újjáépítésére fordítható idő, ugyanis egyszerre kell helyrehozni a járvány okozta károkat, elfogadni az unió hétéves költségvetését, valamint megállapodásra jutni Londonnal a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer még mindig lezáratlan kérdéseit illetően. A német politikus szerint Euró­pa időszűkében van és minden nap számít, az uniós bizottság ezért felgyorsítaná az uniós gazdaság újjáépítését célzó munkát, amelyhez a tagállami vezetőknek a júliusi csúcsértekezletükön megállapodásra kellene jutniuk a költségvetést, valamint a helyreállítási csomagot illetően.

Von der Leyen egyébként az Euractiv hírportál szerint mini csúcstalálkozót hívott össze jövő hét szerdára. A brüsszeli eseményen az EB elnöke mellett az Európai Parlamentet vezető David Sassoli, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Angela Merkel vesz részt. Merkel egyébként jövő szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén is részt vesz.

Charles Michel az elmúlt napokban az összes uniós tagország vezetőjével felvette a kapcsolatot, hogy kidolgozzon egy új tárgyalási keretet, és csökkentse a tagállamok közötti nézeteltéréseket az uniós csúcstalálkozó előtt. A tagországok ugyanis rendkívül megosztottak a jelenlegi helyreállítási alapról szóló javaslat ügyében. A brüsszeli Politico szerint Michel a jövő hét második felére készülhet el egy kompromisszumos keretdokumentummal a gazdaságfejlesztő csomagról, valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó többéves uniós költségvetésről. Mint írták a tagországok vezetőinek többsége már július végén megállapodna a kérdésben.A héten egyébként Brüsszelben tárgyaltak London és az unió képviselői a Brexit utáni kétoldalú kapcsolatrendszerről, nem sok sikerrel. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója tegnapi közölte: a mostani megbeszélések után is komoly és lényegi eltérés maradt az EU és az Egyesült Királyság álláspontja között a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer több részlete tekintetében.

Megkezdődött a lengyel V4-es elnökség

A visegrádi csoportban (V4) minap megkezdődött lengyel elnökség célja az, hogy az Európai Unió 2021–2027-es költségvetési kerete kedvező legyen a térség országai számára – közölte csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. A jelenleg a tárgyalóasztalra tett, az Európai Tanács július 17–18-ai csúcstalálkozóján megvitatandó költségvetési tervezetet a szóvivő a Radio Warszawa katolikus rádióban „nagyon előnyösnek” nevezte. A V4 feladata jelenleg az, hogy rámutasson az európai országok között a vasfüggöny miatt kialakult különbségekre, és megértesse az ezekből adódó kihívásokat térségünkben – szögezte le a szóvivő. Arról is beszélt, hogy mélyítenék a V4-eken belüli együttműködést több területen, és támogatják a nyugat-balkáni térség uniós integrációját és a Keleti Partnerséget. A lengyel elnökség ünnepi átvételére pénteken kerül sor Varsóban.
(UT)

Kiállt Horst Seehofer mellett a német kancellár

Helyesen reagált a szövetségi kormány a baloldali Taz napilapban megjelent, rendőrséget támadó írásra Angela Merkel német kancellár szerint – írta a Tagesspiegel. A kormányfő szerdán a szövetségi parlamentben közölte: Horst Seehofer belügyminiszter kiállt a rendőrség mellett, jelzése miatt pedig párbeszéd keződött a sajtótanács és a lap szerkesztősége között. Pontosan így működik ez a demokráciában – tette hozzá a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselőjének kérdésére reagálva. A Taz a közelmúltban Minden rendőr alkalmatlan címmel jelentetett meg egy írást, amelynek szerzője, Hengameh Yaghoobifarah azon tűnődött, hogy ha a rendőrséget feloszlatnák, akkor a rendőrök csak a szeméttelepi munkára lennének alkalmasak, de legalább otthonosan éreznék magukat a fajtájuk között. Seehofer az újságíró feljelentését fontolgatta.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink