Külföld

Salvini pártja szembeszáll a kormánnyal

Kikéri az olasz állampolgárok véleményét a Liga a baloldal bevándorláspárti csomagjáról,ami alapján újabb illegális migránsokat telepítenének be, és nehezítenék a kitoloncolást

Országos akciót hirdetett Matteo Salvini pártja a baloldali kormány bevándorláspárti javaslatcsomagjának megállítására. Az új intézkedések megnyitnák a kikötőket, csökkentenék a bevándorlókat szállító NGO-k büntetését, és a migránsbűnözők kiutasítását is ellehetetlenítenék.

Salvini pártja szembeszáll a kormánnyal
Az SOS Mediterranée szervezet megfontolás nélkül hordja az érkezőket a partra
Fotó: AFP/Shahzad Abdul

Aláírásgyűjtésbe kezd a jobboldali ellenzéki Liga a Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter által kedden bemutatott új migrációs intézkedéscsomag megakadályozására – jelentették be tegnap. A tervek szerint júliusban hajtaná végre a Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormánya a migrációs és biztonsági kérdésekre vonatkozó változtatásokat. A baloldali kormány intézkedései a bevándorlásellenes volt belügyminiszter, Matteo Salvini tavalyi migrációs biztonsági csomagja helyébe lépnének. A Salvini-féle csomag egyebek mellett lezárta a kikötőket, átalakította a befogadási rendszert és szigorította a menedékjog feltételeit. Lamorgese a korábbi állapotokat állítaná helyre több tekintetben is, sőt, szinte automatikusan úgynevezett humanitárius menedékjogot adna a tengeren érkező illegális bevándorlóknak. Jelentősen csökkentené a migránsokat szállító civil hajók lehetséges büntetését is. Eltörölnék azt a jogszabályt is, amelynek értelmében kiemelt bűncselekmény esetén bevonható egy bevándorló olasz állampolgársága.

A Liga vezére korábban lapunknak is beszámolt szándékáról, hogy pártja aláírásgyűjtést fog indítani, amennyiben a baloldali kormány továbbra is ragaszkodik a jelenleg érvényben lévő biztonsági csomag eltörléséhez.

Szombaton és vasárnap Olaszország ezer terén várják az állampolgárokat, hogy kézjegyükkel lássák el a listákat, amennyiben úgy vélik, a migrációt nem ösztönözni, hanem megfékezni kell. Az aláírásgyűjtés az Olaszországban élő hatszázezer illegális bevándorló letelepítésére vonatkozó, Teresa Bellanova agrárminiszter nevéhez fűződő terv visszavonását is kérvényezi, valamint a migrációs hullám megfékezését.

Salvini tegnap arról is beszélt, hogy a megelőző 24 órában háromszáz illegális bevándorló érkezett Lampedusa szigetére. Felvetette, hogy amennyiben továbbra is napi kétszáz–háromszáz migráns érkezik, ki fog nekik szállást, munkát, ellátást biztosítani: a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt munka és otthon nélkül maradt olaszok vagy a bevándorláspárti baloldali politikus, Laura Boldrini.

„Legyünk komoly ország, csak az léphessen be, akinek engedélye van rá” – hangsúlyozta Salvini a Mediaset tévécsatorna adásában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom