Külföld

A lengyel V4-elnökség célja a kedvező uniós költségvetés elfogadása

A visegrádi csoportban (V4) minap megkezdődött lengyel elnökség célja az, hogy az Európai Unió 2021-2027-es költségvetési kerete kedvező legyen a térség országai számára - közölte csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A lengyel V4-elnökség célja a kedvező uniós költségvetés elfogadása
A lengyel V4-elnökség célja a kedvező uniós költségvetés elfogadása
Fotó: MH

 A jelenleg a tárgyalóasztalra tett, az Európai Tanács július 17-18-ai csúcstalálkozóján megvitatandó költségvetési tervezetet a szóvivő a Radio Warszawa katolikus rádióban „nagyon előnyösnek” nevezte.

Értékelése szerint a költségvetést, valamint az európai gazdaság koronavírus-járvány utáni fellendítését célzó helyreállítási alapot illető kompromisszumos megoldásokat Németország és Franciaország is támogatja, és jó kilátások vannak arra vonatkozóan, hogy a - mint fogalmazott - „fösvényekkel” (néhány többi nettó befizető országgal) is sikerül majd dűlőre jutni az egész Európa számára hasznos megoldást illetően.

A „jó” uniós költségvetés elfogadását a következő hónapokban Müller a szerdán hivatalosan megkezdődött, egy évig tartó lengyel V4-elnökség fő céljának is nevezte. A V4 feladata jelenleg az, hogy rámutasson azokra a különbségekre, amelyek a nyugat- és a közép-európai országokat korábban elválasztó vasfüggönyből adódnak, és hogy „Európa megértse azokat a kihívásokat, amelyek előtt térségünk e különbségek miatt áll” - szögezte le a szóvivő.

A lengyel külügyi tárca honlapján olvasható V4-elnökségi program szerint az uniós költségvetési tárgyalások regionális koordinációja mellett a csoport prioritásai közé tartozik az emberek közötti hétköznapi kapcsolatok támogatása a járvány, a határnyitás után. Mélyíteni akarják az együttműködést a digitalizáció, a biztonságpolitika, az infrastrukturális fejlesztések terén is, a külkapcsolatokban kiemelik a nyugat-balkáni térség uniós integrációja és a Keleti Partnerség támogatását.

A lengyel elnökség ünnepi átvételére pénteken kerül sor Varsóban. A V4 miniszterelnökeinek aznapi csúcstalálkozója elején Andrzej Duda elnök is felszólal a lengyel államfői hivatal közlése szerint.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom