Külföld

Századvég: A helyreállítási alapról szóló javaslatot módosítani kell

A koronavírus okozta gazdasági válság hatásainak enyhítését célzó, Next Generation EU-nak (NGE) nevezett helyreállítási csomag több mint egy évtizedes tabut dönt meg azáltal, hogy az Európai Unió tagállamainak – déli országok által már régóta szorgalmazott, ám az északi tagországok által kitartóan ellenzett – közös adósságvállalását eredményezi. A Századvég Gazdaságkutató lapunkhoz eljuttatott szerdai elemzése arra keresi a választ, hogy a helyreállítási alap milyen következményekkel járhat Magyarország és a kelet-közép európai régió számára.

Századvég: A helyreállítási alapról szóló javaslatot módosítani kell
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A rendelkezésre álló adatok és politikusi nyilatkozatok alapján egyértelműen kiolvasható, hogy a 750 milliárd euró keretösszegű helyreállítási csomag a jelenlegi válságot megelőzően is magas államadóssággal rendelkező, illetve gazdaságuk szerkezeti adottságaiból fakadóan sérülékeny országoknak kedvez majd - egy főre vetítve a déli országok mindegyike nagyobb összegű teljes támogatásban részesül, mint a V4-ek, mutat rá az elemzés.

"Ez végső soron azt eredményezi, hogy az elmúlt évek során felelős gazdaságpolitikát folytató, a járvány hatásaival szemben sikerrel védekező országok – mint például Magyarország – annak ellenére kaphatnak kevesebb támogatást, hogy a relatív fejlettségük jelentősen elmarad az intenzíven támogatott országokétól" - hangsúlyozza a Századvég.

A Bizottság javaslata amellett, hogy déli és északi tagállamok érdekei mentén osztja meg az uniót, azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy éket verhet a V4 együttműködés kerekének küllői közé- figyelmeztet az elemzés, amelynek készítői szerint ebben a helyzetben Magyarország akkor jár el helyesen, ha a mentőcsomaggal kapcsolatos álláspontját a nemzeti érdekek mentén alakítja ki és képviseli a tárgyalások során.

A teljes elemzés elérhető a Századvég weboldalán.

Kapcsolódó írásaink

Merkel: Bedőlhetnek a Brexit-tárgyalások

ĀA kancellár áttörést akar elérni az uniós költségvetés és a helyreállítási alap ügyében, jövő héten pedig az Európai Parlamentben egyeztet a német soros elnökségről