Külföld

Merkelnek most a katasztrófát kell elkerülnie

Kivezetné a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból Európát a német kormány, amely mától hat hónapon keresztül tölti be az unió tanácsának soros elnökségét

Számos kritikus kérdésben kellene előrelépést elérnie Németországnak a ma kezdődő uniós elnökség fél éve alatt. Az Angela Merkel előtt álló feladat méretét és összetettségét tekintve óriási, a kancellár sikere a válságkezelésen múlhat.

Merkelnek most a katasztrófát kell elkerülnie
Ursula von der Leyen és Angela Merkel együtt keresheti a kiutat
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Horvátországtól ma veszi át Németország fél évre az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Angela Merkel német kancelláron hatalmas a nyomás, sokan nagy elvárásokat támasztanak Berlin uniós elnökségével szemben. A feladat óriási, a The Financial Times című üzleti lap cikke szerint a kancellár ugyanakkor elkerülheti a kudarcot, mivel egy veterán vezető, akit a koronavírus-járvány okozta válságban hozott intézkedései megerősítettek otthon és külföldön is.

Merkel két hete a szövetségi parlamentben (Bundestag) ismertette a német elnökség napirendjét, beszédében pedig világossá tette, milyen nagy a tét. A kancellárnak közel egy tucat kritikus kérdésben előrelépést kellene elérnie. A lista hosszú, a klímavédelemtől kezdve a Brexit utáni kapcsolatrendszeren át az EU–Kína kapcsolatokig számos kihívással néz szembe a közösség. Berlin fő feladata azonban a koronavírus-válság utáni helyreállítási alap, valamint a következő uniós költségvetés elfogadtatása lesz. A német kormány és az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen szeretne már augusztus előtt megállapodni a helyreállítási csomagról a Financial Times szerint, ennek viszont kevés az esélye, mivel túl nagyok a véleménykülönbségek az uniós tagállamok között.

Merkel kormánya egyébként nem először veszi át a soros elnöki tisztséget, 2007-ben egyszer már betöltötték a posztot, akkor szintén válságban volt az Európai Unió – írja összeállításában a Tagesspiegel című lap. A hollandok és a franciák 2005-ben népszavazáson utasították el az EU alkotmányának elfogadását. A német soros elnökségnek végül sikerült a dokumentum lényeges elemeit átemelve 2007 végén elfogadtatni a mai napig hatályos lisszaboni szerződést.

A mostani válság viszont sokkal súlyosabb, a világjárvány soha nem látott mértékű recessziót okozott a közösségben, ez pedig minden eddiginél nagyobb kihívást jelent. Merkel okult a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság és a 2015-ös menekültválság tanulságaiból – nyilatkozta Jana Puglierin, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa elemzőközpont berlini irodájának vezetője a Tagesspiegelnek. Szerinte a kancellár a jelenlegi válságot kipróbált és bevált módszerek alapján, pragmatikus módon közelíti meg, nyíltan elmagyarázva az embereknek, hogy mi is a tét. A Süddeutsche Zeitung című lap szerint Merkelnek a katasztrófát kell elkerülnie.

A német kancellár hétfőn Mesebergben elmondta: a helyreállítási alap, az uniós költségvetés, a Brexit, illetve a Kínával való kapcsolatok mellett a német soros elnökség kiemelt témája lesz a klímaváltozás elleni küzdelem, a digitalizáció és az EU nemzetközi szerepe. Thomas Schieb belgrádi német nagykövet az Euractiv szerint pedig közölte, hogy központi kérdés lesz az EU nyugat-balkáni bővítése is.

Kapcsolódó írásaink

Hosszú vita ígérkezik Brüsszelben

ĀA koronavírus-válság utáni helyreállítási alapról és a következő hétéves költségvetésről is meg kell állapodniuk a tagállamoknak a júliusi uniós csúcson