Külföld

Merkel: Bedőlhetnek a Brexit-tárgyalások

A kancellár áttörést akar elérni az uniós költségvetés és a helyreállítási alap ügyében, jövő héten pedig az Európai Parlamentben egyeztet a német soros elnökségről

Az Európai Uniónak fel kell készülnie arra, hogy kudarcot vallanak a Brexit-tárgyalások – jelentette ki Angela Merkel szerdán, a német soros uniós elnökség első napján. Az utolsó mandátumát töltő kancellár az elnökség hat hónapja alatt egy sor kulcsfontosságú kérdésben előrelépést akar elérni.

Merkel: Bedőlhetnek a Brexit-tárgyalások
Angela Merkel német kancellár beszél a Bundestagban
Fotó: AFP/Anadolu/Abdulhamid Hosbas

Átvette szerdán Németország az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Horvátországtól, a hivatalos átadás-átvételt Berlinben tartották a Brandenburgi kapunál. Angela Merkel és kormánya előtt olyan komoly feladatok állnak, mint a koronavírus okozta válságból való kilábalás, az unió nemzetközi szerepének kérdése, vagy a brit uniós kilépés utáni kétoldalú kapcsolatrendszer ügye.

A Der Spiegel című német lap szerint amennyiben Merkel és az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen sikerre viszi a december 31-ig tartó német uniós elnökséget, az EU talán képes lesz begyógyítani a járvány, valamint a széthúzás okozta sebeket. Viszont ha Németország kudarcot vall, az az európai projekt végét is jelentheti.

A szövetségi parlamentben (Bundestag) szerdán elmondott beszédében Angela Merkel közölte, az Európai Uniónak fel kell készülnie arra, hogy sikertelenül zárulnak a Londonnal folytatott kereskedelmi tárgyalások.

A kancellár a Tagesspiegel című lap szerint kijelentette: Németország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként a megoldást fogja keresni, viszont a Brexit utáni kapcsolatrendszerről szóló egyeztetések során eddig csak nagyon csekély előrehaladást értek el.

Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter (balra) átadja a Soros elnökséget jelképező stafétát német kollégájának, Heiko Maasnak a berlini Brandenburgi kapunál
Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter (balra) átadja a Soros elnökséget jelképező stafétát német kollégájának, Heiko Maasnak a berlini Brandenburgi kapunál
Fotó: AFP/DPA/Christoph Soeder

A német kormányfő elmondta, jelenleg távol vannak egymástól az álláspontok a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alap, valamint az uniós költségvetés kérdésében, ezért az uniós testületekkel közösen fog dolgozni azért, hogy gyors áttörést érjenek el.

Az alapnak a Bloomberg szerint egyszerre kellene kezelnie a világjárvány gazdasági hatásait és az unió egységes piacán kialakult torzulásokat, miközben fennmaradnak a támogatások az unió szegényebb régiói számára.

A következő többéves uniós keretköltségvetés, valamint az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatrendszer kérdésében eddig nem történt jelentős előrelépés, Berlin viszont mindkét ügyben szeretne áttörést elérni.

A Tagesspiegel szerint Németország emellett előmozdítaná a békét Ukrajnában, növelné az unió befolyását a Közel-Keleten. Prioritásnak tekinti az éghajlatváltozás kérdését, és előrelépést érne el a Nyugat-Balkán uniós integrációjában, valamint a menekültügyi reformban. Minderre összesen hat hónapja van.

Angela Merkel egyébként jövő hét szerdán Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen az Európai Parlament plenáris ülésén. A Politico című lap hírlevele szerint emellett az Európai Néppárt a júliusi uniós csúcs után egy rendkívüli ülést hívna össze a következő uniós költségvetés megtárgyalása miatt.

Kapcsolódó írásaink