Külföld

Erőszakos tüntetők támadtak Salvinire

A volt olasz belügyminiszter szerint a helyi maffia érdeke az, hogy csökkenő népszerűsége ellenére hatalmon maradjon a baloldal Campania tartományban

Rátámadtak Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterre Campaniában, ahol illegális házfoglalók között alakult ki újabb koronavírus-gócpont. A bevándorlásellenes politikus a maffiára gyanakszik.

Erőszakos tüntetők támadtak Salvinire
Helyi lakosok hívták Mondragonéba Salvinit, de tüntetők is várták
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Tovább folytatta a kijárási tilalom feloldása után elkezdett országos körútját Matteo Salvini, a Liga elnöke. Helyi vállalkozók, mezőgazdasági termelők és a félelemben tartott helyi lakosok hívására Campania tartomány Mondragone nevű helységébe látogatott hétfőn. A várost a múlt héten a hatóságok vörös zónának minősítették mivel koronavírus-gócpont alakult ki négy háztömbben, amelyet bolgárok engedély nélkül foglaltak el.

Salvini látogatása feszültséget váltott ki, „Salvini takarodj!” feliratú transzparensek fogadták az utcákon. Tüntetők csoportja fogta körbe, „takarodj” bekiabálásokkal és sértésekkel szakították félbe beszédét, majd tojással, botokkal, üvegekkel, kövekkel dobálták meg, leköpdösték és vízzel locsolták. A Liga vezetője képtelen volt befejezni a beszédét. A tüntetők a rendfenntartó erőkkel és az újságírókkal is összetűzésbe keveredtek.

A volt belügyminiszter szerint a demonstrálók támadása a Camorra bűnszervezet akciója volt, lefizetett tüntetőket küldött a találkozás színhelyére. „Egyedül a Camorrának áll érdekében, hogy a helyzet változatlan maradjon” – jelentette ki a jobbközép koalíció feje. Véleménye szerint a nápolyi bűnszervezet attól tart, hogy a szeptemberi helyhatósági választások után változások lesznek, és a jobbközép erők átvehetik a tartomány vezetését a jelenlegi baloldali kormányzótól, Vincenzo De Lucától. Salvini úgy fogalmazott, súlyos dolog, amikor valaki megpróbálja megakadályozni, hogy a tisztességes vállalkozók és helyi lakosok szabadon beszélhessenek problémáikról, félelemben és a maffia hatalmában legyenek kénytelenek élni.

Kurz nem kér az európai zavargásokból

Továbbra is feszült az osztrák–török viszony, miután mindkét ország bekérette egymás nagykövetét a Bécs tizedik kerületében négy napig tartó zavargások után. Bécs a Recep Tayyip Erdoğan török elnököt éltető nacionalista tüntetők miatt dühös, Ankarát pedig a bécsi antifákkal közösen fellépő, török álláspont szerint terrorszervezeteket támogató kurdok zavarják. Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap közölte, az ankarai vezetés feszültséget akar kelteni Európában, ehhez pedig felhasználja a török diaszpórát. A néppárti politikus „a lehető leghatározottabban” visszautasította azokat a török vádakat, miszerint az osztrák rendőrség erőszakosan lépett volna fel a török tüntetőkkel szemben. A rendőrség elleni támadásokból, dobálásokból és gyújtogatásokból egyébként alaposan kivették a részüket az antifák. Kurz ennek kapcsán a napokban hangsúlyozta, nem hagyja, hogy Bécsben is megjelenjenek a más európai városokban, köztük Párizsban és Stuttgartban történt zavargások.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A gyűlölet hatalmában

ĀKiélezte a feszültséget a koronavírus-válság: levélben, az interneten és falfirkákon is fenyegetik az olasz politikusokat, pártállástól függetlenül

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom