Külföld

Zöldhullám a franciáknál

Egyből új környezetvédelmi politikát hirdetett Emmanuel Macron, miután rekordalacsony részvétel mellett a Zöld Párt a legtöbb nagyváros vezetését megszerezte

Macron próbálja kifogni a szelet a helyi szinten győzedelmes zöldek vitorlájából – mondta lapunknak Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.

Zöldhullám a franciáknál
Macron azonnal az eredmények kihirdetése után fontosnak nevezte a zöldtémákat
Fotó: AFP/POOL/Christian Hartmann

Emmanuel Macron elnök pártját, a Köztársaság Lendületben-t és fő jobboldali parlamenti ellenzékét, a Republikánusokat is érzékeny veszteségek érték az önkormányzati választások három hónappal elhalasztott, most hétvégén tartott második fordulójában: a zöldek elhalászták az orruk elől Lyont, Marseille-t, Bordeaux-t, Strasbourgot. A szocialista Párizst is megszerezték a zöldek olyasformán, hogy koalícióra léptek a szocialistákkal. Ugyanakkor Edouard Philippe volt kormányfőt a normandiai Le Havre polgármesterévé választották. Kisebb győzelmet Marine Le Pen radikális jobboldali Nemzeti Tömörülése is elkönyvelhetett, a párt megtartotta korábbi közepes városait, és Le Pen volt élettársa megszerezte az első, 100 ezernél nagyobb város, a katalán Perpignan vezetését.

Azért a teljes zöld fordulat még messze van – mondta lapunknak Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, aki a múlt heti, az elnökválasztásról szóló közvélemény-kutatást ajánlotta figyelmünkbe, ahol Macron és Le Pen fej-fej mellett 26-28 százalékkal szerepeltek, a zöldek pedig az ötödik helyen mindössze nyolc százalékponttal. A francia politikában ez a fontos szám, ez mutatja a pártok országos helyzetét – tette hozzá a szakértő, aki természetesen elismeri fontos nagyvárosok szimbolikus jelentőségű elvesztését, amely részben a koronavírus miatti rekordalacsony részvételi aránynak is betudható, de még számos más tényező, például a köz véleménye a járványkezelés hatékonyságáról ugyancsak fontos – mondta Soós.

Az ugyanakkor lényeges, hogy a franciáknál éppen törésvonal-átrendeződés van, a leegyszerűsítve globális-lokális törésvonalnak hívott Macron–Le Pen-párharcban vannak, akik nem érzik otthon magukat – folytatta – Macron pedig érzi, hogy valamit mondania kell a fiatal, városi és zöld polgároknak is.

Az elnök egyébként alig néhány órával az eredményhirdetés után maga jelentette be a környezetvédelmi intézkedések megerősítését, 15 milliárdos támogatást ígért a francia gazdaság kizöldítésére, valamint népszavazásokat is ígért fontosabb kérdésekben. „Az ökológiai kérdéseket a gazdasági modellünk középpontjába kel állítani” – mondta az általa létrehozott úgynevezett polgári klímakonvenció tagjai előtt – ezt a testületet a kormányellenes sárgamellényes mozgalom által felvetett problémák orvoslására állította össze, ők csaknem 150 javaslatot tettek le az asztalra, ezekből 146-ra mondta azt most az elnök, hogy a következő két évben meg akarja valósítani. „Biodiverzitás, környezetvédelem, éghajlatváltozás elleni küzdelem” – mondta fel a fontosabb fogalmakat Macron.

Az elnök tehát gyorsan kapcsolt, és próbálja kifogni a szelet a zöldek vitorlájából; ha sikerül neki, akkor megúszhatja a paletta számára kedvezőtlen átrendeződését – mondta Soós; Le Penék egyelőre keveset mondtak a környezetvédelem témájában, de előbb-utóbb nekik is meg kell szólalniuk a kérdésben.

Kapcsolódó írásaink