Külföld

Uniós biztos: Jelen van a rendszerszintű rasszizmus az Európai Bizottságban is

Változást sürget a brüsszeli testület

Az Európai Bizottságon belül is tapasztalható strukturális, azaz rendszerszintű rasszizmus, ezt az ott dolgozók sokszínűségének hiánya is világosan érzékelteti – jelentette ki Helena Dalli (képünkön) egyenlőségért felelős uniós biztos az Euractiv brüsszeli hírportálnak adott hétfői interjúban.

Uniós biztos: Jelen van a rendszerszintű rasszizmus az Európai Bizottságban is
Helena Dalli
Fotó: AFP

A biztos szerint a „strukturális torzulások” kezeléséhez a probléma gyökerét kell orvosolni, nem csak a tüneteket. „Testületünk már dolgozik azon, hogy változásokat segítsen elő, de ez nem megy egyik napról a másikra” – hangsúlyozta. A biztos felvetette, hogy a bizottságnak ösztönöznie kellene az egyetemeken a fekete bőrűek szponzorálását. Az afroamerikai George Floyd halála által előidézett, rendőri brutalitás elleni tüntetéssorozatokkal kapcsolatban Dalli egy – szintén az Euractivon megjelent – véleménycikkében azt írta, hogy „a harag, amelyet az incidens kiváltott, felbecsülhetetlen értékű, és a szociális reformokba kell csatornázni ahelyett, hogy veszni hagynánk”.

Kapcsolódó írásaink

Teljesíthetetlen előírások

ĀAz Európai Bizottság felelőtlensége azt eredményezheti, hogy 2022-ben nem lesz jogalap az uniós agrártámogatások kifizetésére, ami az elvesztésükhöz vezethet