Külföld

Meloni: A szájmaszk nem lehet szájzár

Az Olasz Testvérek elnöke szerint diktatórikus a baloldali kormány, nem egyeztettek az ellenzékkel az újraindításról

Megbukhat ősszel a Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormánya, mert nem marad elég szenátoruk az olasz parlament felsőházában – mondta Giorgia Meloni, a jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) elnöke a La Repubblica napilapnak.

Meloni: A szájmaszk nem lehet szájzár
Kettős mércére panaszkodott Giorgia Meloni a tüntetések engedélyezésében
Fotó: AFP/Roberto Silvino

„Egyetlen felelősségteljes megoldás létezik, a választások kiírása, ezzel tisztában van a köztársasági elnök is” – szögezte le. A politikus szavaiból kirajzolódik, hogy tovább folytatódik az állóharc a kormány és az ellenzék között. Meloni elmondta, ígéretet kaptak Giuseppe Conte kormányfőtől, hogy a nemzetgyűlés lezárása után tárgyalni fog a jobbközép koalíció képviselőivel, és bevonja őket az ország újraindításának munkálataiba. Meloni sajnálattal közölte, hogy a tárgyalásra való meghívó nem érkezett meg, mivel a kormányfő konkrét elképzelések hiányában zárta le az egyhetes nemzetgyűlés vitáit. Az ellenzék kikötései között szerepelt, hogy kizárólag konkrét javaslatok mentén haj­landóak tárgyalásra.

Az Olasz Testvérek elnöke úgy vélte, a hatóságok kettős mércét alkalmaznak. Sérelmezte, hogy a rendfenntartó erők a jobbközép koalíció múlt vasárnapi tüntetésére legfeljebb kétezer főt engedélyeztek, és a kormány ellen utcára vonult vállalkozókat négyszáz euróra büntették. Mindeközben a George Floyd halála kapcsán szervezett rasszizmusellenes tüntetés zavartalanul zajlott. „Nem vagyunk ostobák, a pandémiát nem lehet felhasználni a kormányellenes hangok elhallgattatására, a szájmaszkok nem lehetnek száj­zárak” – mondta Meloni, aki szerint kevés hiányzik egy diktatórikus rezsim kialakulásához.

A rezsim szóról az Orbán-kormányra asszociáló újságírót Meloni felvilágosította, hogy Magyar­országon visszavonták a kormányt rendkívüli jogosítványokkal felruházó intézkedést. „Ez a rendelkezés kizárólag az egészségügyi vészhelyzet idejére és az azzal kapcsolatos kérdésekre vonatkozott” – mondta Giorgia Meloni.

Kapcsolódó írásaink