Külföld

Kövér: Erősödhet Magyarország és Szlovákia együttműködése

A regionális kapcsolatok, a nemzeti közösségek támogatása és az uniós érdekérvényesítés területén is erősödhet Magyarország és Szlovákia együttműködése - mondta Kövér László, az Országgyűlés kedden Budapesten.

Kövér: Erősödhet Magyarország és Szlovákia együttműködése
Kövér László házelnök (j) fogadja Boris Kollár szlovák házelnököt (b) az Országház Pázmándy Dénes termében
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kövér László az Országházban fogadta Boris Kollár szlovák házelnököt, majd a tárgyalásukat követő közös sajtónyilatkozatban kiemelte: egyetértettek abban, hogy az elmúlt időben egyébként is sikeres regionális együttműködést, a visegrádi csoportot (V4) igyekeznek a maguk eszközeivel még sikeresebbé tenni.

Emellett abban is egyetértettek, hogy a nemzeti közösségeknek fontos összekötő szerepe, ereje van - közölte. Hozzátette: az új szlovák kormány hivatalba lépése óta eltelt idő reményre ad okot, hogy a nemzeti közösségek tekintetében is fejlődést érhetnek el.

Úgy látja, lényeges a két ország együttműködése az Európai Unió jövője szempontjából is. Az EU Magyarország és Szlovákia, valamint a két országban élők számára is egy olyan érdekérvényesítési keretet jelent, amelyben jobban megtalálhatják a boldogulásukat, de mivel az unióban vannak régi és új, nagy és kicsi, erős és kevésbé erős tagállamok, fontos, hogy egymást segítve, együttműködve próbálják meg a nemzeti érdekeiket érvényesíteni, mert így nagyobb súlyt képviselnek - mutatott rá Kövér László. A szlovák házelnök hangsúlyozta: országa célja a jószomszédi kapcsolatok kiépítése Magyarországgal.

Emlékeztetett: első hivatalos útja Prágába vezetett, a második Budapestre, amivel azt kívánta jelezni, hogy mennyire fontosak a legközelebbi szomszédok, és milyen jók a velük ápolt kapcsolatok. Úgy vélte, mindkét ország alapvető érdeke, hogy a szoros együttműködést a V4-en belül is fenntartsák.

Kitért rá: sok kérdésben egyetértettek magyar partnerével, ami azt bizonyítja, hogy továbbra is nagyon jók lehetnek a magyar-szlovák kapcsolatok.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom