Külföld

Andrzej Duda nyert, de nem lehet nyugodt

Kiélezett küzdelem várható a lengyel elnökválasztás második fordulójában, a hivatalbanlévő államfőnek jók az esélyei, az eddig otthon maradók szavazata döntő lehet

Elemzők szerint szoros lehet a lengyel elnökválasztás második fordulója, amelyben a vasárnapi voksoláson győztes Andrzej Duda hivatalban lévő államfőnek Rafał Trzaskowski varsói főpolgármesterrel kell megmérkőznie.

Andrzej Duda nyert, de nem lehet nyugodt
Duda felesége, Agata Kornhauser-Duda társaságában ünnepelte első fordulós győzelmét Łowiczban, de nem dőlhet hátra, meg kell szólítania az otthon maradottakat
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Stringer

A hivatalos részeredmények szerint is Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte a lengyel elnökválasztás első, vasárnap tartott fordulóját a szavazatok 43,67 százalékával. Az MTI közlése szerint a második fordulóban Rafał Trzaskowski varsói főpolgármesterrel, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltjével kell megmérkőznie, aki a voksok 30,34 százalékát gyűjtötte össze.

Az adatokat az országos választási bizottság (PKW) tette közzé hétfőn, a szavazatok 99,77 százalékos feldolgozottsága alapján. A végleges eredményeket a PKW legkorábban kedd estére ígéri. A közvetlen lengyel elnökválasztáson akkor kell tartani a második fordulót, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a voksok több mint felét.

Elemzők szoros küzdelmet várnak a július 12-i második fordulóban. A Wprost jobbközép hetilap kommentátora, Joanna Miziołek jelentősnek minősítette a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott államfő előnyét az első forduló után.

Megjegyezte: Dudának és Trzaskowskinak is nehéz lesz megszereznie új szavazókat az alulmaradt ellenzéki jelöltek táboraiból. A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak (6,75) hívei – akik Duda lehetséges támogatóinak számítanak – otthon maradhatnak a július 12-i szavazáskor, miután Bosak vasárnap este kijelentette: a Konföderáció egyik befutó politikust sem fogja támogatni.

A jobbközép Rzeczpospolita című lapnak Jarosław Flis politológus azt mondta: az első forduló eredményei a megmérettetés kiegyensúlyozottságát jelzik, és Duda nem határozott főesélyesként szerepel majd a második fordulóban.

Marcin Palade politológus szerint az alulmaradt jelöltek pártolóinak csak háromnegyede készülhet a július 12-i szavazásra, közülük Trzas­kowskinak legalább 75 százalékot kellene megnyernie ahhoz, hogy megelőzze Dudát.

Rafał Chwedoruk politológus viszont úgy látja: a második forduló kimenetelét azok a szavazók döntik el, akik az első fordulóban nem mentek el szavazni.

A Politico brüsszeli lap szerint amennyiben Duda győz a második fordulóban, a PiS folytatni tudja eddigi politikáját, amely miatt többször konfliktusba került Brüsszellel. Trzaskowski kampányában azt ígérte, minden illiberális jogszabály-változtatást meg fog vétózni.

Kapcsolódó írásaink