Külföld

Rendelet a szobordöntés büntetésére

Donald Trump úgy döntött, megvonhatják a támogatást azoktól az önkormányzatoktól és tagállamoktól, amelyek nem védik meg a köztéren álló emlékműveket

Elnöki rendeletet írt alá Donald Trump a történelmi emlékművek és szobrok védelméről, közben az amerikai kormány az erőszakos események ellen a technológiai vállalatok segítségét kéri.

Rendelet a szobordöntés büntetésére
A rendőrség mellett és ellen is tüntettek a hétvégén a minnesotai St. Paulban
Fotó: AFP/Brandon Bell

„Határozott elnöki rendeletet írtam alá az amerikai műemlékek, emlékművek és szobrok védelméről, harcolva ezzel a közelmúlt erőszakos bűncselekményei ellen” – tudósított Twitterén Donald Trump amerikai elnök. Hozzáfűzte: hosszú börtönbüntetést szeretne azoknak, akik e törvénytelen cselekedeteket elkövették. A rendelet szerint megvonják a szövetségi anyagi támogatást minden olyan önkormányzattól, tagállami kormánytól és rendfenntartó szervtől, amelyik nem védi meg a köztereken álló emlékműveket és szobrokat.

Trump arra is utasítást adott, hogy állítsák helyre Washington egyetlen konföderációs szobrát, Albert Pike tábornok emlékművét, amelyet június 19-én éjjel a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) radikális mozgalom aktivistái ledöntöttek.

Az amerikai kormány egyébként arra kérte az információtechnológiai vállalatokat, hogy segítsenek megfékezni az erőszak terjedését a tüntetéseken. A Facebook, a Twitter, a Google, a Snapchat és az Apple vezetőit Chad Wolf amerikai ügyvezető belbiztonsági miniszter arra kérte, biztosítsák, hogy ne használhassák felületeiket erőszakos tüntetések megszervezéséhez és erőszakra való felbujtáshoz.

A Facebook ugyanakkor azt jelentette be pénteken, hogy internetes közösségi hálózatán a jövőben megjelöli a szabályzatát sértő hírértékű tartalmakat, és a politikai reklámokat is ellátja hiteles információ­kat tartalmazó oldalakra mutató linkekkel. Mark Zuckerberg, a Face­book vezérigazgatója leszögezte: a jövőben letiltják majd a rasszista és diszkriminatív hirdetményeket.

A Facebook döntése mögött az áll, hogy polgárjogi csoportok követelése nyomán egyre több cég bojkottálja a közösségi média hirdetőfelületeit az elnökválasztás kampányában tapasztalt megosztásra és gyűlöletkeltésre hivatkozva.

Röviden


Pénteki döntésével megakadályozta a levélben történő szavazás kibővítését Texasban az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság. Donald Trump az alkotmánybírósági döntésre reagálva péntek éjjel a Twitteren azt írta: „Nagy győzelem Texasban.”

Washington vízumkorlátozásokat vezet be kínai tisztségviselőkkel szemben Hongkong miatt – jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A miniszter úgy fogalmazott, hogy „a kínai vezetés fokozta erőfeszítéseit Hongkong autonómiájának aláásására”. Kína washingtoni nagykövetsége közölte: Peking „ellenzi az Egyesült Államok igaz­ságtalan döntéseit”.

Az amerikai képviselőház pénteken délután törvényjavaslatot szavazott meg arról, hogy a szövetségi főváros, Washington DC az Egyesült Államok 51-ik tagállama legyen. Mitch McConnell, a republikánus többségű szenátus vezetője még pénteken jelezte, hogy a javaslatot nem is bocsátja szavazásra a felsőházban. Donald Trump amerikai elnök már korábban közölte, hogy nem támogatja a szövetségi főváros államiságát.

Kapcsolódó írásaink