Külföld

Pillanatok alatt rosszabb lehet az olasz helyzet

Újra erőre kapott az ország egyes részein a koronavírus, különböző nagyságú gócpontok alakultak ki – jelentette ki Robert Speranza egészségügyi miniszter

Továbbra is tart a koronavírus okozta egészségügyi vészhelyzet Olaszországban. Bár a számadatok csökkenő tendenciát mutatnak, a szakemberek óvatosságra intenek. Egy újabb hullám megfékezéséhez mielőbbi védőoltás lenne szükséges.

Pillanatok alatt rosszabb lehet az olasz helyzet
Nem csökken az éberség: tömeges tesztelés a délolasz Mondragonéban
Fotó: AFP/Eliano Imperato

Biztatóak a csökkenő számadatok Olaszországban. Országos szinten június 28-án összesen – zömmel Lombardiában – 174 új fertőzöttet, és 22 elhunytat regisztráltak. Jelenleg 16 681 fertőzöttet tartanak számon, ebből 98 személyt intenzív terápiás osztályon ápolnak. Orvos szakértők szerint alacsonyabb lett a vírus fertőzésének intenzitása, megbetegedetteknek pedig enyhébbek a panaszaik. Olaszországban az egészségügyi vészhelyzet kezdete óta összesen 188 891 gyógyultat és 34 738 elhunytat tartanak számon.

Hétről hétre egyre alacsonyabb a Covid–19-ben érintettek száma, következésképpen megszűnt a egész­ségügyi intézményekre korábban jellemző túlzsúfoltság is. Országos szinten a vírus visszaszorulása jellemző, de a számadatok tartományonként változnak. Továbbra is Lombardia, Emilia Romagna és Lazio tartományok a legveszélyezettebbek, míg Umbriában, Basilicataban, Valle d’Aostaba és Bolzano tartományokban, illetve Szardínia és Szicília szigetén egyetlen új fertőzött sincs.

A nyilvántartás szerint jelenleg tizenkét kisebb gócpontot van, ami azt mutatja, hogy a vírus pillanatok alatt visszatérhet – hívta fel a figyelmet Giovanni Rezza, az egészségügyi minisztérium megelőzési osztályának vezetője. A szakértőket nem lepi meg a jelenség. „Fel voltunk készülve újabb gócpontok kirobbanására és bizonyos területek lezárására is” – nyilatkozta Andrea Crisanti, a Páduai Egyetem Mikrobiológiai tanszékének vezetője.

„Újra erőre kapott Olaszország egyes részein a koronavírus, különböző nagyságú gócpontok alakultak ki” – jelentette ki Robert Speranza egészségügyi miniszter. „A kisebb gócpontok kialakulása is jelzi, hogy még nem vagyunk túl a vészhelyzeten, fokozatosság és óvatosság szükséges az elkövetkező hetekben. A legfontosabb azonban, hogy azonnal beazonosítsuk és elszigeteljük az érintett személyeket és területeket. Nem a félelem, hanem az óvatosság a megoldás, hiszen megfelelő hatékonysággal ellenőrzés alatt tudjuk tartani a kialakult gócpontokat” – magyarázta.

A legnagyobb betegszámú gócpont Bolognában alakult ki a múlt hét elején, ahol 64 fertőzöttet azonosítottak, a Bartolini szállítmányozási cég munkatársai között. Múlt hétfőn a dél-olaszországi Mondragone helységet vörös zónának nyilvánították, mivel 49-en fertőződtek meg. Rómában a San Raffaele rehabilitációs központban betegedtek meg 25-en, köztük több orvos és egészségügyi dolgozó is. Az intézetet kiürítették és teljes fertőtlenítés alá vetették. Szicília Empedocle kikötőjében tartózkodó, Moby Zaza karanténhajón 28 fertőzöttet regisztráltak, és további 47-et
tartanak orvosi ellenőrzés alatt. Mindan­nyian a Sea Watch civilhajó közreműködésével, főként Líbiából érkezett illegális bevándorlók.

Enyhíthet a brit kormány a beutazási karanténelőírásokon
 

Kizárta annak lehetőségét a brit miniszterelnök, hogy kormánya visszatér a 2008–2009-es globális pénzügyi válság után alkalmazott kríziskezelő gyakorlathoz a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelése során. Boris Johnson a Mail on Sunday című brit lapnak adott interjúban azt mondta: a járvány hatalmas sokkhatásként érte a brit gazdaságot, a kormány pedig építkezésekkel akarja vissza­vezetni az országot az egészséges gazdasági fejlődéshez. A jövő hónapban egyébként számos európai ország esetében várhatóan enyhülnek vagy megszűnnek a brit beutazási karanténelőírások. A Downing Street szóvivője péntek esti háttértájékoztatójában utalt arra, hogy Johnson már hétfőn bejelentheti a karanténkötelezettség enyhítését vagy megszüntetését.
(HSz)

Az uniós helyreállítási alap létfontosságú Merkel szerint

Nem lehet megoldani az Európai Unió valamennyi problémáját a korona­vírus-járvány hatásainak ellensúlyozá­sára tervezett helyreállítási alappal, anélkül viszont a közösség minden gondja tovább súlyosbodna – jelentette ki Angela Merkel német kancellár egy hétvégi lapinterjúban, amely hat európai újságban, köztük a Süddeutsche Zeitungban jelent meg. Merkel szerint az alap forrásait máshogy kell elosztani, mint a közös költségvetés forrásait. Mint mondta, az eleve nagy államadóssággal rendelkező tagországoknak egy újabb hitel kevésbé észszerű segítség, mint a vissza nem térítendő támogatás. A kancellár szombati videóüzenetében egyébként óva intette a járvánnyal szembeni könnyelműségtől honfitársait, mivel „a vírus továbbra is komoly veszélyt jelent”.
(HSz) 

Röviden


KÍNA. Félmillió ember került karanténintézkedések alá Peking térségében egy új járványgóc miatt. Sokan tartanak a második hullámtól, miközben az elsőnek sincs vége, hiszen már több Covid–19-fertőzöttet regisztráltak a világon, mint ahány lakója Magyarországnak van. Az összes ismert megbetegedés száma vasárnap este meghaladta a 10 millió 140 ezret, az elhunytaké a félmilliót.

CSEHORSZÁG. Aktivisták nagyszabású közös vacsorával a történelmi prágai Károly hídon kívánják jelképesen lezárni a koronavírus-járványt Csehországban – azonban időközben nagyon megugrott az új fertőzöttek száma: szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami április eleje óta a legmagasabb napi szám.

OROSZORSZÁG. Moszkvában nem rontott a koronavírusjárvány-helyzeten a korlátozások enyhítése a polgármester szerint. Ez azonban még mindig napi 717 új beteget jelentett.

IZRAEL. Nem szavazták meg a járványügyben illetékes miniszterek az új korlátozásokat a zsidó államban, mert, noha folyamatosan nő a fertőzöttek száma, jellemzően nem mutatnak súlyos tüneteket.

Kapcsolódó írásaink