Külföld

„Szicília Európa menekülttábora”

A migránsokkal együtt a koronavírust is hozzák magukkal Olaszországba a civil mentőhajók

Fertőzött migránsokkal a fedélzetükön érkeznek Olaszország partjaihoz a civil szervezetek hajói. Az események Szicília kormányzóját igazolják, aki a szárazföld helyett hajókon akart karantént létesíteni, noha ezért le is fasisztázták a bevándorláspártiak.

„Szicília Európa menekülttábora”
Karanténba kerülnek a Szicíliába érkező afrikai migránsok
Fotó: AFP/Mediterranea

A koronavírus-járvány gócpontja lett a Szicília partjainál elhelyezett Moby Zaza karanténhajó. A Sea- Watch civil hajó fedélzetén érkezett, majd vasárnap a karanténhajón elhelyezett bevándorlók között több, koronavírussal fertőződött beteget regisztráltak, és kórházba szállították őket. Ezt követően a karanténhajón lévő összes személyen mintavételt hajtottak végre. Huszonnyolcukat nyilvánították fertőzöttnek, és negyvenhét embert egészségügyi megfigyelés alá helyeztek – hozta nyilvánosságra Nello Musumeci, Szicília kormányzója.

Musumeci április 12-től kezdődően elszántan kérvényezte a kormánytól, hogy a folyamatosan érkező bevándorlók a karanténidejüket egy tengeren lévő hajón, és ne a szárazföldön töltsék el. „Most végre megértették, hogy miért ragaszkodtunk hozzá” – nyilatkozta Musumeci, akit többször fasisztának bélyegeztek kérése miatt.
A Sea-Watch fedélzetén érkezett, koronavírussal fertőzött illegális migránsok híre heves politikai vitát robbantott ki. „Szicília Európa menekülttábora” – írta Matteo Salvini volt belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga vezére a Facebookon. Hozzátette: gratulál mindezért Giuseppe Conte kormányfőnek. Miközben a kormány a biztonsági csomag visszavonásán fáradozik és megnyitja a kikötőket, addig a civilhajók Covid–19-cel fertőzötteket szállítanak Olaszországba, ahogyan a Sea-Watch tette – írta Salvini.

„A mindig és mindenki előtt nyitva álló kikötők” mottója miatt vádolta a kormányt egy másik ligás politikus, Roberto Calderoli, a Szenátus alelnöke is. „Tudósokból és zsenikből álló kormányunk van, amely a vírus megfékezése és a gócpontok kialakulásának megakadályozása miatt két hónapos kijárási tilalomra ítélte az olasz állampolgárokat, ezáltal súlyos károkat okozva gazdaságnak, 17 százalékos nemzeti jövedelem visszaesést és számtalan munkahely elvesztését okozva. Most pedig mit tesz az improvizálókból álló kormány? Megnyitja a kikötőket az illegális bevándorlókat utaztató idegen hajók előtt, akik magukkal hozzák a vírust Afrikából” – nyilatkozta Calderoli.

Giorgia Linardi, a Sea-Watch civil szervezet szóvivője a hajó karanténba való helyezése után bejelentette, hogy második orvosi ellenőrzést és mintavételt is végrehajtottak a hajó legénységén, és nem volt köztük fertőzött. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy a tengerből kimentett személyek órákat és napokat töltöttek telezsúfolt lélekvesztőkön, és majdnem mindegyikük a líbiai táborokból érkezik, ahol az elmúlt hetekben megugrott a fertőzöttek száma.

Kapcsolódó írásaink