Külföld

Feloldhatatlan konfliktusok az Egyesült Államokban

Amerika ihletet meríthetne olyan erős európai vezetők politikájából, mint Orbán Viktor és Matteo Salvini – véli Luca Di Giacomo konzervatív akvitista

Harmincezer internetes követőjével aktívan dolgozik a konzervatív értékek amerikai képviseletén a Conservative Front nevű online hálózat a Twitter közösségi oldalon. Luca Di Giacomo, a kezdeményezés alapítója az amerikai tüntetések kapcsán nyilatkozott lapunknak.

Feloldhatatlan konfliktusok az Egyesült Államokban
Polgárháború küszöbén áll az Egyesült Államok Luca Di Giacomo szerint
Fotó: MH

– Milyen céllal jött létre a hálózatuk?

– A Conservative Frontot 2016-ban alapította egy konzervatív közösségimédia-használókból álló hálózat. Azzal a konkrét céllal alakultunk meg, hogy győzelemre segítsük Donald Trumpot. Rengeteg Trump-párti tartalmat osztottunk meg, a Twitteren összehangoltuk a bejegyzéseinket és a reakcióinkat a republikánus elnökjelöltet ért támadásokra, hogy formáljuk a közvéleményt. Akkor ezeregyszáz tagot gyűjtöttünk, most ebből hétszázan aktívak.

– Az interneten kívül is tervezik kiterjeszteni, hivatalossá tenni a tevékenységüket?

– Az elmúlt hónapokban próbáltuk személyesebbé tenni az aktivizmusunkat. Amint vége a járványnak, szeretnénk szervezetként regisztráltatni magunkat, és még nyilvánosabbá, láthatóbbá tenni a tevékenységünket. A legtöbb tagunk az Egyesült Államokban élő fiatal, de sok tagunk van más nyugati nemzetekből is. A keresztény-konzervatív értékeket képviseljük, a nemzeti szuverenitást és az erős határvédelmet, a Nyugatra irányuló illegális migráció megfékezését, valamint a családok és a gyermekvállalás támogatását a nyugati társadalmakban.

– Mire számít a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni, nemegyszer erőszakba és fosztogatásba torkolló tüntetésekkel kapcsolatban?

– A tiltakozások eszkalálódását segítette a liberális média, amely folyamatosan rájátszik a faji ellentétekre, hiszen ez a téma mindig nagy figyelmet kelt. A járvány elhúzódásához hozzájárulnak a tömegtüntetések, és a fellazuló korlátozások, a gazdaságilag meggyengült nemzet növekvő munkanélkülisége mind arra mutatnak, hogy várhatóan kitartanak a tüntetések. Sok ember vagy munkanélküli és segélyeken él, vagy otthonról dolgozik, szóval rettentően sok idejük van ilyesmire.
A követeléseik idővel megváltoztak, és addig fognak tüntetni, amíg nem vágják vissza jelentősen a rendőrség költségvetését országszerte vagy nem oszlatják fel egyáltalán a testületet. A személyes véleményem az, hogy mivel az Egyesült Államok demográfiai értelemben változik, a társadalmi bizalom tovább fog hanyatlani. Nehéz persze megjósolni az események kimenetelét, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok polgárháború küszöbén áll.

– Miből vonja le ezt a következtetést?

– Érezhető a feszültség a levegőben, és most, hogy a tüntetők a szobrokat és a kulturális örökségünket támadják, sok amerikai nagyobb eséllyel fog visszavágni, növelve az eszkaláció esélyét. Nem lehet áthidalni a társadalmon belüli szakadékokat ezen a ponton, az Egyesült Államok valószínűleg töredezésnek indul. Trump megközelítése helyes, de a kormányzók és városvezetők nem segítik az erőfeszítéseit, hanem az anarchista tüntetők kegyeit keresik.

– Milyen strukturális változás vihetné előbbre az amerikai politikát?

– Nagyobb politikai fluiditásra van szükség, ehhez pedig el kell hagyni a kétpártrendszert. Hiába tűnik úgy, hogy egyes demokraták és republikánusok egyet tudnak érteni bizonyos kérdésekben, saját pártjuk, a közvélemény és a média is afelé nyomja őket, hogy ne értsenek egyet. Emiatt a legapróbb kérdésekben is nehéz közös nevezőre jutni. Ha több párt lenne az Egyesült Államokban, akkor a pártok nemcsak azzal foglalkoznának, hogy az egyetlen szemben álló párttal rivalizáljanak, hanem szövetségeseket keresnének a pártok között.

– Mit tanulhatnak Európától? A többpártrendszer mellett milyen elemeket venne át?

– Az Egyesült Államoknak oda kellene figyelnie a visegrádi országokra, köztük Magyarországra és Lengyelországra, amelyek erősen védelmezik a saját kultúrájukat és örökségüket, demográfiai és kulturális értelemben is egységben tartják az országukat. Magyarország és Lengyelország nem nehezíti azzal a saját helyzetét, hogy sok nemzetiség és vallás elégedettségét kelljen fenntartania. A saját népükkel, a saját országukkal törődnek. Az Egyesült Államok ihletet meríthetne olyan erős európai vezetők politikájából, mint Orbán Viktor és Matteo Salvini.

Kapcsolódó írásaink