Külföld

Trump: Ez nem békés mozgalom

Rabszolgaság-ellenes aktivista szobrát döntötték le a tüntetők, és megvertek egy szenátort

Miközben Donald Trump az erőszakos tüntetőket kritizálta Phoenixben, Madisonban egy megmozdulás résztvevői megvertek egy szenátort, és ledöntötték egy rabszolgaság-ellenes aktivista szobrát.

Trump: Ez nem békés mozgalom
„A határunk soha nem volt ennél biztonságosabb” – mondta Trump Arizonában
Fotó: AFP/Saul Loeb

Az erőszakos tüntetőket bírálta kedden este az arizonai Phoenixben tartott kampányrendezvényén Donald Trump amerikai elnök. Utalva arra, hogy keddre virradóra a fővárosban, Washingtonban a Fehér Ház előtti téren erőszakos tüntetők megpróbálták ledönteni Andrew Jackson volt amerikai elnök emlékművét, Trump hangsúlyozta: egy békés politikai mozgalom nem így viselkedik. Hozzáfűzte: „Ez a totalitárius rendszerek és a diktátorok viselke­dése, és azoké, akik nem szeretik az országunkat.” Az elnök úgy fogalmazott: „Az erőszakos tüntetők gyűlölik a mi történelmünket, gyűlölik a mi értékrendünket és gyűlölnek mindent, amit mi, amerikaiak becsülünk. Mi nem térdelünk le a baloldali zsarnokok előtt.” A rendezvénynek helyt adó templom előtt gyülekező néhány száz tüntetőt a rendőrök villanógránátokkal oszlatták szét. A kampányrendezvény előtt Trump az arizonai–mexikói határvárosban, Yumában a határon épülő fal újabb szakaszát nézte meg. „A határunk soha nem volt ennél biztonságosabb” – jelentette ki az elnök.

Szintén kedden Martin Luther King lánya, Bernice A. King az Atlantában egy rendőr által lelőtt Rayshard Brooks gyászszertartásán azt üzente: „Folytassátok a harcot a faji igazságosságért!” Leszögezte, hogy a tüntetésekkel mindaddig nem lehet leállni, amíg a fekete közösségek rendőri reformokra vonatkozó követeléseit nem teljesítik.

A wisconsini Madison városában a Black Lives Matter (BLM)-tüntetés résztvevőinek sikerült ismét mellényúlniuk, ugyanis két szobrot döntöttek le kedden: a haladás szimbolikus alakját és Hans Christian Heg norvég származású rabszolgaság-ellenes aktivistáét, aki életét adta a polgárháborúban a konföderáció elleni harcban. A madisoni megmozdulás résztvevői egyébként megverték Tim Carpenter wisconsini demokrata szenátort is, mert lefotózta a tömeget.

Közben Shaun King ismert BLM-aktivista már azt kezdte el pedzegetni, hogy azokat a Jézus-ábrázolásokat is le kellene cserélni, amelyek a Megváltót fehér bőrűként mutat­ják be. King szerint ugyanis aki a fehér bőrű Jézust tiszteli, az nem a kereszténység, hanem a fehér felsőbbrendűség híve.

Röviden
 

Barack Obama korábbi amerikai elnök segített 11 millió dollárt (mintegy 3,4 milliárd forintot) gyűjteni egykori alelnökének, a demokraták jelenlegi várható elnökjelöltjének, Joe Bidennek a választási kampányára kedden este egy interneten szervezett adománygyűjtő rendezvényen. Obama szerint Biden képes meggyógyítani az országot.

Előválasztást tartottak kedden New York államban, Kentuckyban, Virginiában és Észak-Karolinában. A demokraták New Yorkban és Kentuckyban elnökjelöltre is voksoltak, mindkét helyen Joe Biden nyert. A republikánusok Kentuckyban Donald Trumpra szavaztak. Észak-Karolinában és Kentuckyban a képviselőházi előválasztásokon nem a Trump által támogatott jelöltek nyertek.

Kapcsolódó írásaink