Külföld

Magával ránthatja a járvány Laschetet

Az észak-rajna-vesztfáliai kormányfő eddig a gyors újranyitást sürgette, most viszont szigorításra kényszerült

Armin Laschet kancellárjelölti esélyeit is csökkentheti az egyik németországi húsüzemben kialakult járványgóc. Sok múlhat azon, hogyan jön ki a válságból az észak-rajna–vesztfáliai miniszterelnök.

Magával ránthatja a járvány Laschetet
A válság eltemetheti Armin Laschet ambícióit
Fotó: AFP/dpa/Federico Gambarini

Az új típusú koronavírus európai elterjedésével megakadt a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökválasztási folyamata, ezzel együtt a kormánypárt 2021-es kancellárjelöltjének kilétét is egyelőre homály fedi. A CDU új elnökét eredetileg áprilisban választották volna meg, ám a párt kongresszusát decemberre halasztották. A járvány hatással volt az erőviszonyokra is, a pártelnökjelöltek közül a nagy esélyesnek számító Friedrich Merz, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának korábbi vezetője, valamint Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának vezetője a háttérbe szorult.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfőjeként ugyanakkor Armin Laschet ténylegesen részt vesz a járványellenes harcban. A politikus áprilisban elsők között sürgette az ország újranyitását, most viszont a rheda-wiedenbrücki húsfeldolgozó üzemben kialakult járványgóc miatt épp ő kényszerült szigorításokra. Az üzem munkatársai közül eddig több mint ezerötszáz ember fertőződött meg a koronavírussal, Gütersloh és Warendorf járásban újra korlátozásokat vezettek be.

A lakosság egyre elégedetlenebb Laschet kormányfői teljesítményével, a Welt am Sonntagban nemrég megjelent felmérés szerint a kormányfő a tartományban élők 46 százaléka szerint végzi jól munkáját, míg áprilisban még 65 százalékos volt a támogatottsága.

A tartományi kormányfő korábban egyébként megállapodott Jens Spahn egészségügyi miniszterrel, ha ő nyeri a CDU elnökválasztását, helyettesének fogja javasolni a tárcavezetőt. Spahn és Laschet szövetségének viszont a német N-tv hírcsatorna szerint vége lehet, amennyiben az észak-rajna-vesztfáliai politikus rosszul jön ki a mostani válságból.

Felmérések alapján jelenleg a szigorú járványügyi intézkedéseket támogató Markus Söder bajor kormányfő a legnépszerűbb a németek körében. A CSU elnökét ugyan a CDU élére nem választhatják meg, kancellárjelölt viszont még lehet, felmérések szerint az uniópártok szavazóinak közel fele gondolja úgy, hogy a választáson a bajor politikus jelölésével érhetné el a CDU/CSU a legjobb eredményt.

Kedden az alsó-szászországi Wildes-hausenben található húsfeldolgozó üzem 23 munkatársának koronavírustesztje lett pozitív. Az 1100 főt foglalkoztató cég úgy döntött, minden alkalmazottját kivizsgáltatja.

A korai újraindítás okozhatja a megbetegedéseket

Anthony Fauci
Anthony Fauci
Fotó: AFP

Az Egyesült Államokban zavarba ejtő mértékben nő a koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója (képünkön) kedden a képviselőházban tartott meghallgatáson. Úgy vélekedett, az újbóli terjedés oka az lehet, hogy egyes államokban túl korán indították újra a gazdaságot és a mindennapi életet anélkül, hogy megfelelő számban rendelkezésre álltak volna a vírustesztek. A szakember mindazonáltal úgy vélekedett, hogy az ország felkészült a járvány második hullámára. Az Egyesült Államokban már több mint 2,3 millió embert diagnosztizáltak a vírusfertőzéssel, és a vírus okozta Covid–19-betegségbe százhúszezer amerikai halt bele.
(UT)

Latin-Amerikában már százezren haltak meg

Az elmúlt hetekben a latin-amerikai térség vált a világjárvány gócpontjává: a Reuters szerdai összesítése szerint a térségben meghaladta a százezret a koronavírus okozta halálesetek száma. Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet: kedden 1374 halottat és 39 436 fertőzöttet regisztráltak, ezzel a halálesetek száma 52 ezerre nőtt, és több mint 1,1 millióan kapták el a fertőzést. Mexikóban kedden 6288 új fertőzöttet regisztráltak, és 193-an haltak bele egy nap alatt a koronavírus okozta Covid–19 nevű betegségbe. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ezzel 191 410-re nőtt a fertőzöttek és 23 377-re a halottak száma. Súlyosbodik a járvány a kisebb közép-amerikai országokban is: Guatemalában kedden első ízben haladta meg 700-at az új fertőzéses esetek száma, és 35-en haltak meg, ezzel itt a kórnak már 582 áldozata van.
(UT)

Röviden
 

CSEHORSZÁG: Prágában tárgyaltak tegnap a visegrádi országok védelmi miniszterei. Megállapították, a járvány újra bebizonyította, hogy a V4-es országokban a hadseregre a nehéz helyzetekben mindig lehet számítani. A miniszterek szerint hiba lenne, ha a koronavírus okozta gazdasági gondok következtében a kormányok a hadsereg fejlesztésén próbálnának meg takarékoskodni.

SZLOVÁKIA: Házi karanténba került szerdán Zuzana Caputová államfő, miután kiderült, hogy az elnöki hivatal egy alkalmazottja kapcsolatba került egy emberrel, akinek pozitív lett a koronavírustesztje.

AUSZTRIA: Tovább enyhítenek a járvány miatt elrendelt korlátozásokon. Jövő szerdától a pincérek számára sem lesz kötelező a szájmaszk viselése, továbbra is viselni kell viszont a maszkot a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben. Augusztustól már kétszáz fős esküvőket is lehet rendezni.

HORVÁTORSZÁG: A koronavírusos betegek számának növekedése miatt mától újra szigorít a kormány a beutazási szabályokon, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. Kötelezővé tették a szájmaszk viselését a tömegközlekedési eszközökön.

SZERBIA: Újra korlátozásokat vezetnek be az országban, mert a napi új fertőzöttek száma ismét meghaladta a százat. A válságstáb kötelezővé tette a maszk viselését a közösségi közlekedésben, az embereknek pedig másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom