Külföld

Hosszú vita ígérkezik Brüsszelben

A koronavírus-válság utáni helyreállítási alapról és a következő hétéves költségvetésről is meg kell állapodniuk a tagállamoknak a júliusi uniós csúcson

Még messze van a megállapodás, de látszik a fény az alagút végén az uniós helyreállítási alapról és a költségvetésről szóló egyeztetéseken brüsszeli források szerint. Emmanuel Macron és Angela Merkel is beveti magát, hogy meggyőzze a „takarékos négyeket”.

Hosszú vita ígérkezik Brüsszelben
Macron és Merkel már közös nevezőre jutott
Fotó: AFP/dpa/Kay Nietfeld

Elhúzódó egyeztetésre készülnek az uniós vezetők az Európai Tanács július 17–18-i ülésén. A koronavírus-járvány európai megjelenése óta először találkoznak személyesen a tagállami vezetők. Jelzésértékű, hogy a következő hétéves uniós költségvetésről, valamint a járvány gazdasági hatásait kezelni hivatott, 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szóló egyeztetést a szokással ellentétben ezúttal nem délután, hanem már reggel elkezdik.

A Politico brüsszeli kiadásának tegnapi hírlevele szerint egy sor érzékeny kérdést kell még rendezniük a tagállami vezetőknek, sem a helyreállítási csomag méretéről, sem pedig a források elosztásáról nincs még konszenzus. Uniós diplomaták éles vitákat folytatnak arról, hogy megfelelő-e az Európai Bizottság által javasolt elosztási számítás, amely a munkanélküliségi mutatókat és más, nem közvetlenül a koronavírushoz kötődő körülményeket is figyelembe vesz. A közös nevező megtalálásában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint a július elsején kezdődő német soros elnökség is segíti majd a tagállamokat.

Charles Michel például tizenkét telefonos tárgyalást bonyolít a hét végéig tagállami kormányfőkkel.

Az Európai Tanács legutóbb múlt pénteken egyeztetett videókonferencia keretében. Ezt követően Michel azt mondta, sikerült komoly előrelépést tenni, de továbbra sincs egyetértés az alap és a büdzsé kérdésében.

Ami az uniós büdzsét és a helyreállítási alapot illeti, a járvány előtti időszakhoz képest fontos változás állt be az európai status quóban. Németország mindeddig a takarékos négyek – Ausztria, Dánia, Svédország és Hollandia – oldalán állt a nagyobb költségvetést sürgető déliekkel és Franciaországgal szemben. A válság kezelésére aztán májusban Angela Merkel kancellár mégiscsak arra tett javaslatot Emmanuel Macron francia elnökkel közösen, hogy az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján vegyen fel ötszázmilliárd euró hitelt. A kötvények visszafizetését a tagországok közösen vállalják. A takarékos négyek nem tökéletesen egységesek minden kérdésben, Brüsszelben azért arra számítanak, hogy a német soros elnökség megtalálja majd velük a közös hangot, például a forrásokhoz való hozzáférés gazdasági kritériumainak finomhangolásával. Merkel a múlt heti videókonferencia után azt mondta, olyan pozíciót sikerült elérni, amelyről végre megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások. Mint mondta, nem érte kritika azt az elvet, amely szerint a helyreállítási csomagban a kölcsönök és a saját befizetések egyaránt jelen vannak, most már számokról és arányokról is lehet beszélni.

A francia elnök kedden Hágába utazott, hogy megvitassa az uniós gazdasági kérdéseket Mark Rutte holland kormányfővel. A munkavacsorájukról sokat nem tudni, de azt igen, hogy nem volt eredménytelen. Macron a Twitteren azt írta, Ruttéval mindig sikerült konstruktív megoldásokat találniuk, ezúttal is ebben bízik. A Reutersnek a francia elnöki hivatal egyik illetékese azt mondta, volt előrelépés a munkavacsorán.

Tegnap egyébként Věra Jourová, a testület alelnöke bejelentette, hogy az Európai Bizottság 166,7 milliárd eurós költségvetést javasol 2021-re, amely az európai gazdaság fellendítésére, a beruházások mozgósítására, valamint a pénzpiacok támogatására összpontosít.

Kapcsolódó írásaink