Külföld

Washingtoni út erősíti Andrzej Duda kampányát

Nő a katonai jelenlét

A Fehér Házban fogadja ma Andrzej Duda lengyel államfőt Donald Trump amerikai elnök, mindössze négy nappal a vasárnapi lengyelországi elnökválasztás előtt.

Az európai sajtó szerint a látogatás újabb lökést ad a hivatalban lévő lengyel elnök kampányának, aki egyébként is vezet a felméréseken. Az Euractiv rámutatott: Washington ritkán tesz ekkora gesztust egy szövetségesének. Krzysztof Szczerski, Duda tanácsadója elmondta, három fő téma lesz napirenden: a koronavírus-járvány, a befektetések és a biztonság. Egy friss felmérés szerint, amit tegnap közölt a Dziennik Gazeta Prawna napilap, a lengyelek hatvan százaléka támogatja az amerikai katonai jelenlét növelését Lengyelországban. A lap arról is írt, hogy a Duda–Trump-találkozót megelőző diplomáciai tárgyalások „sokkal ambiciózusabb eredményeket hoztak, mint amilyenekről eddig szó volt”. Úgy tudják, akár kétezerrel is nőhet a Lengyelországba telepített amerikai katonák száma, noha tavaly csak ezerről állapodtak meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom