Külföld

Portugálián át vezető új migrációs útvonal nyílhat

A Migrációkutató Intézet legújabb, lapunkhoz eljuttatott gyorselemzésében annak kapcsán vizsgálja az ibériai ország migrációs helyzetét, hogy az elmúlt 6 hónapban többször is érkeztek csónakokon illegális bevándorlók Portugália déli partjaira.

Portugálián át vezető új migrációs útvonal nyílhat
Az elmúlt fél évben többször is érkeztek csónakokon illegális bevándorlók Portugália déli partjaira (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Pep Companys

Mivel az országon eddig nem haladt át a nyugat-mediterrán útvonal, ez a jelenség meglehetősen szokatlan, s az érintett önkormányzatok máris kongatják a vészharangot, szigorú tengeri határvédelmet követelve a szocialista kormánytól – írják. 

Kiemelik, az ország egyébként a súlyos gazdasági válság utáni konjunktúra éveiben egyre inkább bevándorlást ösztönző politikát folytatott, melynek két oka volt: az egyes ágazatokban fellépő munkaerőhiány és a kedvezőtlen demográfiai tendenciák. A kivándorlás ugyanis olyan mértékű volt, hogy migrációs többlet először 2017-ben keletkezett.

Mint írják, a legális bevándorlók jelentős hányada brazil állampolgár, akiknek az integrációja előtt nem tornyosulnak kulturális és nyelvi akadályok, szemben a nem túl nagy számban érkező afrikaiakkal – közöttük viszont jelentős csoportot alkotnak a portugál hivatalos nyelvet használó angolaiak és bissau-guineaiak.

Hozzáteszik, az ország a szolidaritás jelszavával eddig is fogadott be mind az uniós szétosztási rendszer, mind pedig önkéntes felajánlás keretében más országokba érkezett menedékkérőket. Ha azonban a tenger felől érkező illegális bevándorlás is ránehezedik az országra, kérdéses lesz, hogy meddig folytathatja ezt a politikát az egyébként népszerű baloldali kormány.

Kapcsolódó írásaink