Külföld

Minimum megduplázza eddigi parlamenti helyeit a VMSZ

Minimum megduplázza eddigi parlamenti helyeit a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a korábbi négy helyett nyolc-kilenc képviselői mandátummal számol a párt - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Minimum megduplázza eddigi parlamenti helyeit a VMSZ
Pásztor István mögött balról Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke és listavezetője
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Jelezte, még várják a vasárnapi parlamenti, a vajdasági tartományi és az önkormányzati választás végleges adatait, de úgy tűnik, hogy történelmi eredményt értek el.

Pásztor István kiemelte: tartományi szinten az eddigi hat helyett 11 képviselőjük lesz, és a part közel 80 százalékkal, 109-ről 172-re növelte önkormányzati képviselői számát.     

Mint mondta, a választáson eddigi koalíciós partnerük, a Haladó Párt ellenfél is volt, ennek megfelelően voltak súrlódások az elmúlt hetekben a két párt között, azonban a választás utáni hétfőtől újra azon gondolkodott mindenki, hogy hogyan tovább. A VMSZ arra készül, hogy folytatja a már hat éve tartó együttműködést a Haladó Párttal.

A VMSZ választási sikerének nemzetpolitikai relevanciája is van, és erősíti a határon túli magyar politizálást - értékelt Pásztor István.

A szerbiai választásokat követően Orbán Viktor még vasárnap este gratulált a Szerb Haladó Párt vezetőjének, Aleksandar Vucicnak:

Objektum doboz

Egy nappal később, hétfőn a magyar kormányfő gratulált Pásztornak és a VMSZ csapatának is:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink