Külföld

Választásokat sürget Salvini

„Az olasz gazdaság újraindításhoz stabil kormányra van szükség”

Hónapok óta egy új kormányprogramon dolgozik Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, hogy szükség esetén kész tervvel állhasson az általa vezetett jobbközép szövetség a választók elé.

A La Repubblicának nyilatkozva a bevándorlásellenes Liga elnöke úgy fogalmazott, Olaszország következő harmincéves programját készíti elő. A legfrissebb felmérések szerint továbbra is a Liga a legnépszerűbb párt, nyolc százalékponttal megelőzve a Demokrata Pártot – emlékeztetett.

Salvini szerint az elkövetkező hónapokban a jobbközép koalíciónak meghatározó szerepe lesz hatalmi viszonyok megváltozásában és az új államfő megválasztásában. Háláját fejezte ki Sergio Mattarella köztársasági elnök múlt heti nyilatkozatával kapcsolatban. Az államfő felhívta a figyelmet a bíróságok és a legfelsőbb ügyészség etikus munkájára. Mattarella a Salvinivel kapcsolatos igazságtalan ügyészi eljárással kapcsolatban nyilatkozott, amelynek kulcsszereplőjét, Luca Palamara ügyészt már eltávolították hivatalából.

Salvini bejelentette, a jobbközép erőkkel közösen részt vesz a Giuseppe Conte kormányfővel való tárgyaláson, amelytől mindeddig tartózkodtak. Továbbra is azt kéri az államfőtől, hogy az ősz folyamán választások legyenek, mert az ország megbénult gazdaságának újraindításához elengedhetetlen egy stabil kormány.

A napokban újra kikötött az olasz partoknál a Sea- Watch német civil hajó, fedélzetén 211 illegális bevándorlóval. Az újonnan érkezettek az Agrigento partjainál elhelyezett Moby Zaza hajón töltik a kéthetes karantént.

A hétvégén a szicíliai Pozzallo kikötőjébe érkezett a Mare Ionio civil hajó is, 67 migránssal a fedélzetén. Paolo Grimoldi, a Liga képviselője szerint a szicíliai bíróságnak vizsgálatot kellene indítványoznia a hajó kapitányával szemben illegális bevándorlás bűnrészességének gyanújával, mivel a Sea-Watch Málta vagy Tunézia partjait is választhatta volna. Ugyancsak kivizsgálást javasol azon miniszterekkel szemben is, akik semmit nem tesznek a jelenleg életben lévő törvények betartására.

Kapcsolódó írásaink