Külföld

Történelmi magyar siker Szerbiában

„Nemcsak hogy nem döglöttünk meg, de van elképzelésünk a jövőről is” – fogalmazott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke – Vučićéknak kétharmaduk lett

Papírforma – elsöprő – győzelmet hoztak a szerbiai választások Aleksandar Vučić szerb elnök pártjának, a Szerb Haladó Pártnak (SNS), de kifejezetten jól szerepelt a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) is, amely Szabadkát ugyan nem tudta visszaszerezni, de még ott is duplájára növelte támogatottságát.

Történelmi magyar siker Szerbiában
Pásztorék kemény munka után söpörték be az elismerést és a mandátumokat
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Ilyen arányú győzelemre senki nem számított – közölte Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke vasárnap este, miután nagyjából már látni lehetett, hogy pártja megszerezte a szavazatok több mint felét és a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát: a 250 fős parlamentben mintegy 180 mandátumot szerzett a párt. Vučić ennek ellenére beszédében a koalíciós kormányzás folytatására utalt. A második helyre a szocialisták érkeztek 32 mandátummal, bekerült a Győzelem Szerbiának (SPAS) nevű párt is Aleksandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó vezetésével, elemzők szerint nem kizárt, hogy Vučićék őket is beveszik egy leendő kormánykoalícióba. Bejutottak biztosan a magyar, az albán és bosnyák kisebbség listái, a VMSZ lényegé­ben megduplázta a székeit. Tartományi szinten is a haladók kerültek az élre a voksok csaknem 60 százalékával, a második itt a jelek szerint a VMSZ lett 13,4 százalékkal, a szocialisták csak a harmadik helyre fértek be, de ahogy eddig, úgy valószínűleg ezután is koalícióban maradnak.

Ami a VMSZ-t illeti, a párt háza táján óriási volt az öröm, amit budapesti konferencián meg is osztottak az érdeklődőkkel. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár méltatta a párt történelmi sikerét, megemlítve azokat az anyaországi támogatásokat, amelyek megerősítették őket: a szabadkai fejlesztéseket, a sport finanszírozását vagy az aracsi templom felújítását.

Pásztor István pártelnök köszönetet mondott a soha nem tapasztalt támogatásért az anyaországnak, a vasárnap pedig „az általunk dédelgetett nemzetpolitika talponmaradási vizsgája” volt, amellyel „meghaladtuk azt a meggyőződést, hogy mire vagyunk képesek mi, megfogyott, megrokkant, félig megdöglött magyarság. Nemcsak, hogy nem döglöttünk meg, de van elképzelésünk a jövőről is.” – mondta, hozzátéve: „Úgy tudtunk trombitát fújni, hogy csatasorba állt, akinek kellett.”
Az elnök méltatta a fiatalokat a tisztségviselőiben is alaposan megújult párt listáján, és jelezte: huszonhét éve volt utoljára ennyi képviselője (8-9) a parlamentben a magyaroknak, a Vajdaságban hozták a magyarság részarányát a szavazatok és a mandátumok, és még ott is bejuttattak magyar embert a járási önkormányzatokba az SNS révén, ahol alig élnek magyarok – cserébe a VMSZ is együttműködik ott, ahol megvan az abszolút többsége, például Zentán vagy Topolyán.

Pásztor lapunk kérdésére a szabadkai eredményekről is beszélt, ahol a nagy energiák ellenére alulmaradt a magyar polgármesterjelölt. Mint a pártelnök mondta, Szabadkán erős listát indítani önálló polgármesterjelölttel bátor vállalás volt, hiszen alig 30 százalék a magyarok aránya, de nem lehetett nem meglépni, és bár – mivel a többi kisebbséget nem sikerült megszólítani – esély sem volt nyerni, így is megduplázták a szavazatokat és önkormányzati mandátumaikat is.
A VMSZ még két nagy eredményt könyvelhetett el: négy év után egyetlen szélsőséges nacionalista erő sem került be a törvényhozásba, s hogy megverték a háborús bűnökkel vádolt, hírhedten magyargyűlölő Vojislav Šešelj vezette Szerb Radikális Pártot, amely csak 2 százalékot kapott.

Röviden


Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos gratulált az Aleksandar Vučić szerb államfő vezette Szerb Haladó Pártnak (SNS) a választási győzelméhez, és pozitív várakozásainak adott hangot. „Örömmel várom az együttműködést az új szerb kormánnyal az EU-val kapcsolatos reformokban” – írta Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos, aki Twitteren gratulált a Szerb Haladó Pártnak (SNS) a választási győzelemhez. Mint kifejtette, az EU elkötelezett a Szerbiának szánt segítségnyújtásban a gyors csatlakozáshoz, illetve a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági talpra álláshoz.

Gratulált Kelemen Hunor a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) a párt kimagasló választási eredményéhez. Az RMDSZ elnöke szerint vasárnap győztek és történelmet írtak a vajdasági magyarok. Úgy vélte, hogy sikerük reményt ad, és követendő példaként szolgál a Kárpát-medencében élő minden magyar közösségnek.