Külföld

New York polgármestere eltávolítaná Theodore Roosevelt szobrát

New York polgármestere, Bill de Blasio támogatja, hogy a New York-i természettudományi múzeum kérésére távolítsák el Theodore Roosevelt egykori elnök szobrát az intézmény épülete elől, de hétfőn a kérdésbe Donald Trump elnök is beavatkozott, s azt írta, hogy ellenzi a szobor elmozdítását.

New York polgármestere eltávolítaná Theodore Roosevelt szobrát
Bill de Blasio polgármester szerint a szobor alávetettként és alsóbbrendűként ábrázolja a fekete és őslakos embereket
Fotó: AFP/NurPhoto/John Lamparski

„Ez nevetséges. Ne tegyék meg” - írta az elnök a Twitteren. Theodore Roosevelt 1901 és 1909 között volt az Egyesült Államok 26. elnöke. Előtte New York állam kormányzójaként is szolgált. A múzeum előtt álló szobor lóháton ábrázolja a néhai politikust, mellette pedig egy amerikai őslakos és egy afrikai amerikai alak áll. A szobor sokak szerint a faji megkülönböztetés és a gyarmati terjeszkedés jelképe.

Bill de Blasio vasárnap jelentette be, hogy támogatja a szobor elmozdítását, mert egyetért azzal, hogy az alkotás „alávetettként és alsóbbrendűként ábrázolja a fekete és őslakos embereket”.

A George Floyd halála után kibontakozó tiltakozások révén felerősödtek azok a követelések, melyek a rabszolgasághoz, az egykori Amerikai Konföderációs Államokhoz és a gyarmatosításhoz köthető szobrok és emlékművek eltávolítását szorgalmazzák. Trump szombaton tartott kampánygyűlésén arról beszélt, hogy „eszement baloldali csürhe” próbálja meggyalázni az amerikai történelmet és megszentségteleníteni az emlékműveket.
 

Kapcsolódó írásaink

Mélyponton a francia rendőrség

ĀRégóta minimális erkölcsi megbecsülés jellemzi az egyenruhások mindennapjait, a bevándorlók lakta külvárosok a törvényen kívül kerültek