Külföld

Kapitulált a balliberális kormány

Alaptalannak és botrányosnak tartja a rasszizmusvádakat Nicolas Bay, a Nemzeti Tömörülés EP-képviselője

Megérti a francia rendőrök tiltakozását Nicolas Bay, a jobboldali Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője, és kiemelte: a rassziszmusvádak alaptalanok. Szerinte a balliberállis kormány elvesztette az irányítást a bevándorlók lakta külvárosokból előtörő erőszakkal szemben.

Kapitulált a balliberális kormány
Egy delírium közepén vagyunk Nicolas Bay francia politikus szerint
Fotó: Európai Parlament

– Megalapozottak a rendőrség elleni rasszizmusvádak?

– A francia rendőrség nagyon nehéz munkát végez, sokszor siralmas körülmények között. Egyre erőszakosabb bűnözőkkel kell szembenézniük, akik a lényegében no-go zónának számító külvárosokból jönnek. A rendőrség elleni rasszizmusvádak teljesen alaptalanok, botrányosak és sértők. Mindenekelőtt kifogást jelentenek a gyakran bevándorló hátterű bűnözőknek, hogy igazolják a viselkedésüket. Ugyanezek a bűnözők rendszeresen állítanak csapdát a tűzoltóknak, becsalják őket a saját negyedeikbe, hogy aztán biztonságos távolságból kövekkel dobálják őket puszta szórakozásból. A tűzoltók is rasszisták vajon? Az igazság az, hogy ez a csőcselék gyűlöli Franciaországot, a franciákat és mindent, ami hozzájuk köthető. A területükre lépő ellenségnek tekintik a rendőrséget. Bizonyára vannak egyedi példák a rendőrségi túlkapásokra, és ezeket szigorúan büntetni kell. De a francia rendőrök sokkal gyakrabban áldozatai, nem pedig elkövetői az erőszaknak.

– Hogyan kezeli ezeket a problémákat a kormány?

– A kormány régóta teljesen magára hagyta a rendőrséget. Az előző, szocialista elnök, François Hollande a betegágyánál látogatott meg egy bűnözőt, aki azt állította, rendőrségi erőszak áldozata lett – kiderült, hogy a sztorija hamis. Nicole Belloubet igazságügyi miniszter találkozni akart egy többszörösen visszaeső, afrikai származású bűnöző családjával, aki a rendőrség elől való menekülés közben halt meg. Christophe Castaner belügyminiszter pedig arról beszélt, hogy az érzelmek felülírják a törvényt, és elővette a megalapozott gyanú elvét a rasszizmussal vádolt rendőrök felfüggesztéséhez. Egy delí­rium közepén vagyunk. A rendőrök felháborodása tökéletesen megalapozott és jelképe egy kormánynak, amely elvesztette az irányítást.

– Mi a magyarázat a sárga mellényes tüntetőkkel szembeni durva fellépésre?

– A sárgamellényesekkel, vala-mint a melegházasság ellen tüntetőkkel szemben a rendőrség szélsőségesen szigorú és teljesen aránytalan utasításokat kapott, ezeket pedig végre is hajtotta. A gond az, hogy amikor viszont a csőcselékkel, a bűnözőkkel néznek szembe, nem kapnak parancsot. A kormány tudja, hogy büntetlenül alkalmazhat erőszakot a francia néppel szemben, a külvárosok válaszától azonban fél.

Kapcsolódó írásaink

Jobboldali össztűz Brüsszelre

ĀKözös eladósodásra, uniós gyámságra, fokozódó központosításra és újabb adóterhekre figyelmeztetnek az Identitás és Demokrácia lapunknak nyilatkozó képviselői

Mélyponton a francia rendőrség

ĀRégóta minimális erkölcsi megbecsülés jellemzi az egyenruhások mindennapjait, a bevándorlók lakta külvárosok a törvényen kívül kerültek