Külföld

Hamarosan gyűjthetik a szignókat

Rábólintott az EP a nemzeti régiós polgári kezdeményezés határidejének kitolására

„Egész Európának megüzenjük, hogy létezünk” – mondta lapunknak Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke, miután az Európai Parlament (EP) a koronavírus-járvány miatt méltányosságot gyakorolt, és jóváhagyta az európai polgári kezdeményezések kapcsán az aláírásgyűjtés folytatását.

Hamarosan gyűjthetik a szignókat
Aláírásgyűjtés a Hősök terén a székely szabadság napján
Fotó: MH/Katona László

Ha az Európai Tanács is rábólint, folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés, miután az EP péntek éjszaka megszavazta ezt. A kezdeményezés minden európai nemzeti kisebbség által lakott régió számára – így Székelyföld és Csallóköz számára is – korlátozott pénzügyi önrendelkezés kiharcolását tenné lehetővé.

A visszamenőleges határidő-módosítás értelmében összesen hat hónapnyi hosszabbítást kaptak, tehát idén szeptember 11. az új határidő. Emlékezetes, az SZNT-nek bőven meglett a szükséges egymillió szignója, de a szükséges hétből csak négy EU-tagállamban hozták a minimumszámot.

„Valóban megkaptuk az EP határozatát, ugyanakkor az SZNT tisztában van azzal, és ezt is szeretné tudatni mindenkivel, hogy erre az Európai Tanácsnak ugyancsak rá kell bólintania, ami még egy-két hetet mindenképpen igénybe fog venni – mondta lapunknak Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke. Hozzátette: a kampánystáb nagy erőkkel készül az újrakezdésre, és mint fogalmazott „ötvenévente egyszer van olyan pillanat, hogy egy ilyen kis nép, mint mi, székelyek, kommunikálni tudja egész Európa politikai és kulturális nyilvánossága előtt, hogy létezik”, ezt az alkalmat pedig mindenféleképpen meg kell ragadni, hiszen az európaiak, minket is beleértve, az okcitánokról vagy a frízekről sem tudnak túl sokat, hatványozottan igaz ez a székelyekre. Ezért, tette hozzá Pesty, azon túl, hogy természetesen a második aláírásgyűjtési körben „ki kell pipálni” a hiányzó négy országot, ez ennél sokkal többről fog szólni: mi is szeretnénk kihasználni ezt a pillanatot, és „egész Európának megüzenjük, hogy létezünk, és ezzel a polgári kezdeményezéssel van egy igazán jó ötletünk” – húzta alá.

Közben némi nézetkülönbség is kibontakozni látszik a szervező SZNT és a gyűjtésbe a véghajrában besegítő RMDSZ között: míg előbbi nyugalomra intett a tanács jóváhagyásáig, Vincze Lóránt RMDSZ-es képviselő keményen nekiment a szervezőknek, hogy nem indították újra az aláírásgyűjtést. Az SZNT korábbi közleménye a hivatalos útra hivatkozik, mondván, érvénytelenítheti, de legalábbis rossz színben tüntetheti fel a polgári kezdeményezést, ha meggondolatlanul cselekednek.

Kapcsolódó írásaink