Külföld

Észak-Korea 12 millió propagandaröplapot szór szét Dél-Korea felett

Észak-Korea 12 millió propagandaröplapot szór szét Dél-Korea felett - közölte a phenjani rezsim szócsövének tartott KCNA hírügynökség hétfőn.

Észak-Korea 12 millió propagandaröplapot szór szét Dél-Korea felett
Észak-koreai munkások Szöul-ellenes propagandaröplapokat készítenek elő
Fotó: AFP/STR/KCNA via KNS

Eközben az észak-koreai hadsereg bejelentette, hogy visszaállítják a határon a propaganda-híradásokat sugárzó hangszórókat, amelyeket a két ország közötti katonai feszültség csökkentését célzó 2018-as egyezmény aláírását követően szereltek le. A dél-koreai országegyesítési minisztérium felszólította Phenjant, hagyjon fel a röplapozás tervével, amely nem szolgálja a két ország közötti jó viszonyt.

Kjong Du Dzsong dél-koreai védelmi miniszter a parlamentben azt mondta, a hadsereg számára elsősorban az számít, Észak-Korea milyen eszközt használ a röplapok célba juttatására.

Noha a KCNA szerint a röplapokat különféle eszközökkel, köztük mintegy háromezer léggömbbel szórnák szét, szakértők emlékeztettek arra, hogy ezt jelenleg az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé. Nem zárják ki azt sem, hogy Phenjan ebben az esetben drónokat fog használni, amelyre viszont a dél-koreai hadseregnek válaszolnia kell. Kjong leszögezte: a hadsereg „azonnali, gyors és arányos” választ ad.

Szakértők szerint csak napok kérdése a röplapszórás megkezdése, és nincs kizárva, hogy az 1950-53-as koreai háború kitörésének csütörtöki évfordulójához fogják időzíteni. Több dél-koreai aktivista is jelezte, hogy az évfordulót ugyancsak röplapozással „ünnepli”, ám a dél-koreai hatóságok máris jelezték, hogy ezt meg fogják akadályozni.

Korábban az Észak-Koreával szomszédos dél-koreai Kjonggi tartomány kormányzata már bejelentette: a két Koreát elválasztó határvonal mellett fekvő öt várost és körzetet tiltott zónává nyilvánítanának november végéig, megakadályozva ezzel azt, hogy az aktivisták újabb röplapokat juttassanak északra léggömbök segítségével.

Észak-Korea az elmúlt hetekben heves kirohanásokat intézett déli szomszédja ellen, a múlt héten pedig bezárta, majd felrobbantotta a Dél-Koreával közös keszongi összekötő iroda épületét, és katonákat vezényelt korábban kiürített őrhelyekre a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe.

Phenjan ezzel válaszolt arra, hogy Szöul nem vetett véget az észak-koreai menekültekből és dél-koreai aktivistákból szerveződő csoportok kampányának, a kommunista rezsimet bíráló röplapok terjesztésének az országban. A röpcédulákat apró léggömbök segítségével szórták szét Észak-Korea felett a déli határ közelében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom