Külföld

Stratégiai fontosságú, barátságtalan hegyvidék

Az indiai–kínai határon kölcsönös a bizalmatlanság

Hszi Csin-pingről készült portrékat égettek csütörtökön Indiában. Kanpur városában egyenesen a kínai elnök elföldelését rendezték meg a résztvevők a határincidensben életüket vesztett indiai katonák temetésén.

A Galwan-völgyben máig tisztázatlan körülmények között összecsaptak indiai és kínai katonák ököllel, kövekkel és szöggel kivert botokkal.

Összesen húsz indiai vesztette életét, a kínai áldozatok számáról nem adtak ki információt. Újdelhi és Peking azonnal tárgyalni kezdtek a történtekről és megállapodtak a békés megoldásban, ugyanakkor mindketten a másik fél katonáit vádolják a határ átlépésével, és folyamatosan érkeznek az indiai és kínai csapatok a területre.

A Galwan-völgy és környéke a tágabb Kasmír régió része, és régóta vitatott a hely­zete: Kína és India 1962-ben háborút is vívott az itteni területekért, és azóta sincs konkrét, mindkét fél által elfogadott határvonal. Nehezen járható, négyezer méter körüli magasságban található vidék, ahol nyáron sem ritkák a mínuszok, ugyanakkor mindkét fél számára fontos.

 Errefelé vezetnek olyan utak, amelyek az Egy út, egy övezet részeként megvalósuló 60 milliárd dolláros pakisztáni–kínai korridor elemei. India gyanakodva tekint Kína és Pakisztán kapcsolatára, és az Egyesült Államok felé közeledik.

A feszültséget tovább növeli, hogy India nemrégiben épített egy négy évszakban használható utat, amellyel bármikor elláthatja határ menti csapatait a zónában, amit Pekingben könnyen a status quo elleni kihívásként értékelhetnek.

Kapcsolódó írásaink