Külföld

Fidesz-KDNP: Az EP állásfoglalása durván megtámadja Csehország önállóságát

Csehország önállósága elleni durva támadást jelent az Európai Parlament (EP) Andrej Babis cseh miniszterelnökkel kapcsolatos állásfoglalása, amely egy folyamatban lévő vizsgálat lezárulta előtt mond ítéletet a kormányfő érdekeltségébe tartozó vállalatok állítólagos pénzügyi visszaéléseiről és a miniszterelnök feltételezett összeférhetetlenségéről - közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja pénteken.

Fidesz-KDNP: Az EP állásfoglalása durván megtámadja Csehország önállóságát
A FIdesz-KDNP EP-frakciója szerint politikai okokból támadja Andrej Babist az Európai Parlament
Fotó: NurPhoto/STR

A frakció szerint a „Cseh Köztársaság miniszterelnöke elleni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelése és lehetséges összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárás újbóli megnyitása” című határozatot az Európai Parlament a tagállami szuverenitás, az ártatlanság vélelme és a tisztességes eljárás elvének figyelmen kívül hagyásával, egyértelmű és célzott politikai támadásra használja fel egy tagállam ellen.

Példátlan és veszélyes precedenst teremt, hogy az uniós parlament politikailag motivált híresztelések alapján, személyeskedő támadást indít egy uniós tagállam kormányfője ellen. Az eljárás rombolja az Európai Parlament tekintélyét, és aláássa az intézmény és a tagállamok közötti, bizalmon alapuló együttműködés kereteit - vélték.

Elfogadhatatlannak nevezték, hogy az EP pártpolitikai okokból egy független nyomozati eljárásba avatkozzon be.

Az ilyen európai parlamenti döntések a jogállamiság megsértését jelentik - húzták alá.

Kapcsolódó írásaink