Külföld

A Beneš-dekrétumokkal épül a szlovák autópálya

Pótolnák az elmaradt elkobzást

Szlovákia a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akar elkobozni több millió euró értékben telkeket a ma már Pozsonyhoz tartozó egykori magyar falu, Pozsonypüspöki határában, melyek az épülő pozsonyi körgyűrű, a D4-es autópálya útvonalán fekszenek – írta az Új Szó felvidéki lap portálja, az Ujszo.com.

A vagyonelkobzás alapja, hogy a tulajdonosok felmenői magyarok voltak. Az állami tulajdonban lévő Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) leállította a telkek felvásárlását, mert a Szlovák Földalap (SPF) azt állítja, az érintett ingatlanokat már a második világháború után el kellett volna kobozni az akkor kollektíve háborús bűnösöknek kikiáltott magyar és német állampolgároktól. A földalap egyelőre nem bizonyította az állítását, az SPF egyszerűen arra hivatkozik, hogy az egykori tulajdonosok nemzetisége miatt végbe kellett volna mennie az elkobzásnak – írta az Új Szó. Igor Matovič szlovák miniszterelnök a napokban a Valaszonline.hu-nak arról beszélt, elutasítja a kollektív bűnösséget, de a Beneš-dekrétumokról nem volt hajlandó nyilatkozni.

Kapcsolódó írásaink

Repedés a Beneš-dekrétumok falán

ĀElőször hozott pozitív ítéletet felvidéki elkobzásügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága – erre szakosodott jogászok szerint ez lehet az első lépés a rendezés felé vezető úton