Külföld

Washingtoni reformjavaslatok

Az Egyesült Államokban tapasztalható rasszizmus miatt aggódnak az afrikai országok, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában is napirendre tűzték a kérdést

Donald Trump rendőrségi működést szabályozó rendelete ellenére a kongresszusban a demokraták és a republikánusok is saját javaslatot készítenek elő. Közben az ENSZ az afrikai országok kezdeményezésére az amerikai rasszizmussal foglalkozik.

Washingtoni reformjavaslatok
Szigorítaná a rendőri fellépésre vonatkozó szabályokat az amerikai elnök
Fotó: AFP/Getty Images/North America

Óvatos rendőrségi reformokat vezetett be az amerikai elnök, válaszul azokra a hetek óta tartó tiltakozásokra, amelyeket az afroamerikai Georg Floyd brutális rendőrségi intézkedés miatt bekövetkezett halála váltott ki. A hatósági személyek fellépése, amikor erőszakot alkalmaznak, meg kell, hogy feleljen bizonyos alapszabályoknak – mondta Trump az általa kedden aláírt rendeletről. Fojtófogást például csak életveszély esetén alkalmazhat a rendőr, és a rendőrhatóságoknak ezentúl meg kell osztaniuk egymással azt az információt, ha egy egyenruhást túlzott erőszak alkalmazása miatt elmarasztaltak. Megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a rendőröket kevesebb „halálos fegyverrel” szereljék föl. A Demokrata Párt szerint az intézkedések nem elégségesek.

A kongresszusban a republikánusok és a demokraták is saját javaslatot készítenek elő, de még nem sikerült kompromisszumra jutniuk.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa is az amerikai helyzettel foglalkozik, tegnap magyar idő szerint késő délután ültek össze a tagok az afrikai országok kezdeményezésére, hogy kivizsgálják az Egyesült Államokban és más országokban is tapasztalható „szisztematikus rasszizmust” és rendőri erőszakot. A határozattervezetet előzetesen ismertette az AFP hírügynökség: a kezdeményezők követelik, hogy az ENSZ állítson fel független nemzetközi vizsgálóbizottságot, olyan magas szintű testületet, amely a világban időről időre felmerülő nagy válságokkal foglalkozik majd.

Az amerikai külügyminisztérium egy meg nem nevezett magas rangú tisztségviselője „nevetségesnek” nevezte a kezdeményezést. Egy másik amerikai diplomata pedig úgy nyilatkozott: a kezdeményező afrikai országok között vannak olyanok, amelyek még az alapvető szabadságjogokat sem hajlandók elismerni.

George Floyd testvére, Philonise Floyd ugyanakkor videón üzent az ENSZ-nek, kérve, hogy segítsenek az amerikai feketéken. Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos a vitán kijelentette: a fekete életek számítanak, az őslakos életek számítanak. Jóvá kell tennünk több száz év ­faji megkülönböztetését – tette hozzá.

Az EP is tárgyalt tegnap a rasszizmus elleni tüntetésekről. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: kíméletlenül harcolni kell a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés minden látható és láthatatlan formája ellen. Beszédében Von der Leyen sajnálatát fejezte ki, hogy a társadalom sokszínűségét nem tükrözi sem az EP plenárisa, sem pedig az uniós bizottság biztosi testülete. „Az EU mottója: egység a sokféleségben. Feladatunk, hogy élettel töltsük meg ezeket a szavakat, és kiteljesítsük azok jelentését egy jobb Európa érdekében” – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Kapcsolódó írásaink