Külföld

Napról napra rekordot dönt Ukrajnában az új fertőzöttek száma

Ukrajnában ismét rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma, amely a járvány kitörése óta először haladta meg a 800-at - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által közétett adatokból. Oroszországban megkezdődött egy vakcina klinikai tesztelése.

Napról napra rekordot dönt Ukrajnában az új fertőzöttek száma
Hajléktalan nőhöz lépnek a hatósági kirendeltség tagjai Ukrajnában
Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

A Kijevben közölt adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 829 új esettel 34 063 nőtt, az elhunytaké 23 újabb halálos áldozattal 966-ra emelkedett, miközben eddig 15 447-en gyógyultak meg a betegségből, közülük 504-en az elmúlt napon.

Ezzel szerdán egy héten belül harmadszorra döntötte meg a korábbi rekordot az új fertőzöttek száma. A megelőző napon 758 új esetet vettek nyilvántartásba és rekord számú halálesetet, 31-gyet jelentettek, ezelőtt pedig péntekről szombatra jegyeztek fel 753 új beteget. Tavasszal a fertőzöttek napi növekménye még 300 és 500 közötti volt Ukrajnában.

Oroszország 85 régiója közül „egy kicsivel több mint tízben” még mindig nem csökkent jelentősen a Covid-19 terjedése - jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője.

Jelentős fejleménynek nevezte, hogy napi nyolcezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Egy később, a Rossszija 24 hírtelevízióban elhangzott nyilatkozatában azt mondta, hogy a helyzet jelenleg 13 régióban aggasztó. Közölte, hogy ezek száma korábban 25 volt.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy megkezdődött az első Covid-19 elleni orosz vakcina tesztje. A készítményt beadták az önkéntesek első, kéthetes elkülönítéssel felkészített 18 fős csoportjának a moszkvai Nyikolaj Burdenko központi katonai klinikán.

Aggasztónak nevezte Klaus Iohannis államfő csütörtökön, hogy Romániában ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzések száma, és arra kérte polgártársait: fegyelmezetten tartsák be a még érvényben lévő egyszerű, de nagyon fontos óvintézkedéseket, a távolságtartási előírásokat és a beltéri maszkviselést.

Romániában az utóbbi héten háromszor is háromszáz fölött volt a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az utóbbi két hétben pedig az új koronavírus-fertőzések átlaga a június elején regisztrált mélypontról (164) ismét napi kétszáz eset fölé (216) emelkedett.

A román média szerint a Covid-19-ben szenvedő betegek számára még fenntartott kórházakban kezdenek elfogyni a helyek: a bukaresti Matei Bals járványkórház és a Brassó megyei kórház már nem tud új koronavírusos beteget fogadni.

Szlovénia péntektől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt . „Feketelistára” kerül Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, vagyis ezen országok állampolgárai számára ismét kötelezővé teszik a kéthetes karantént. Az elmúlt két hétben 26, Szerbiából és Boszniából érkezett fertőzöttet diagnosztizáltak Szlovéniában, a többi új fertőzött pedig összefüggésbe hozható a behurcolt esetekkel.

Kéthetes házi karanténba kényszerült csütörtöktől a cseh főváros egész vezetősége és a városi hivatal több munkatársa, miután Petr Hlubucek főpolgármester-helyettesnél kimutatták a koronavírusos fertőzést. Mintegy három-négy tucatnyi emberről van szó.

Már nemcsak a legnagyobb határátkelőkön, hanem bármelyik átkelőn be lehet lépni Észak-Macedóniába, ám az átutazóknak öt órájuk van a tranzitra, az országba több időre érkezőknek pedig negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük. Az országban 4299-ről 4482-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Szerbiában szerdáról csütörtökre 12 426-ról 12 522-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán egy halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel 257-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 3087-ről 3141-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, de az elmúlt napon senki nem halt bele a betegségbe, így a Covid-19 betegség halottainak a száma az országban 168 maradt.

Montenegróban is tovább nő a fertőzöttek száma. Az országban korábban 42 napon át nem jelentettek új esetet, hétfőn azonban újra megjelent a vírus az Adria-parti országban is. Csütörtökre hét új fertőzöttet regisztráltak, így 333-ra nőtt az eddigi összes fertőzött száma.

Június 21-étől az osztrákok korlátozások nélkül utazhatnak Spanyolországba, illetve onnan vissza Ausztriába - közölte Alexander Schallenberg külügyminiszter.

Az Európai Unió tagországainak többsége felé Ausztria kedden nyitotta meg határait; továbbra is érvényben maradnak az utazási szigorítások Svédország és Portugália, valamint az EU-ból kilépett Nagy-Britannia felé. A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet ezekkel az országokkal kapcsolatban.

Dánia június 27-étől megnyitja a határait olyan európai országok állampolgárai előtt, ahol viszonylag alacsony a fertőzöttek száma - jelentette be csütörtökön a külügyminisztérium.

Az uniós és schengeni övezethez tartozó államokra, illetve Nagy-Britanniára vonatkozóan külön-külön döntenének objektív kritériumok alapján. Svédország és Portugália egyelőre nem felel meg ezeknek a kritériumoknak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több száz millió adag koronavírus elleni vakcina előállításában reménykedik idén, és további kétmilliárd legyártásában 2021 végéig - közölte csütörtökön Szumija Szvaminatan, a WHO egyik vezető tudományos munkatársa.

Szvaminatan ugyanakkor a nagyratörő célkitűzés teljesülését nagyon feltételesnek nevezte, hiszen eddig még nem sikerült hatékony oltóanyagot előállítani.

Világszerte 8 349 519 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 448 958, a gyógyultaké pedig 4 065 733a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem reggeli összesítése szerint.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom