Külföld

Hölvényi: Meg kell teremteni a járvány utáni hatékonyabb segítség feltételeit

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén csütörtökön a koronavírus-járvány külpolitikai következményeiről folytatott vitát. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a fejlesztési bizottság (deve) néppárti szakmai felelőse írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: a valósághoz legalább közelítő európai válaszok érdekében új megközelítésre van szükség a fejlesztési és humanitárius források felhasználásában.

Hölvényi: Meg kell teremteni a járvány utáni hatékonyabb segítség feltételeit
Hölvényi György
Fotó: MH

„A járvány világszerte számos, pontosan még nem felmérhető problémát fog eredményezni, a gazdasági visszaesés pedig szűkíti a rendelkezésre álló forrásainkat. Mindeközben a partnerországokban a humanitárius és fejlesztési szükségletek folyamatosan növekednek" - állapította meg Hölvényi.

A néppárti képviselő nyomatékosította, hogy a koronavírus-járvány közvetlen humanitárius következményeinek kezelése mellett figyelmet kell fordítanunk a járvány hosszabb távú, gazdasági és társadalmi hatásaira is.

„El kell kerülnünk, hogy elhúzódó humanitárius válsággócok alakuljanak ki az olyan régiókban, mint Észak-Kelet-Nigéria, Burkina Faso vagy Dél-Szudán, amelyek az Európába tartó migráció kiindulópontjai lehetnek".

Hölvényi aláhúzta, ez csak akkor lehetséges, ha a humanitárius és fejlesztési támogatások elosztása az eddigieknél jóval jelentősebb mértékben, az adott ország, régió és a helyi közösségek valós szükségletei szerint történik meg.

Hölvényi György rávilágított, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokat az eddigieknél lényegesen hatékonyabb módon kell hasznosítani, nagyban ezen múlik az európai szerepvállalás hitelessége.

Hozzátette: „A hatékonyság fokozásához nagyban hozzájárul a fejlődő országok helyi közösségeivel folytatott közvetlen párbeszéd. Ebben a munkában az EU megbízható partnerei lehetnek azok a helyi egyházak, amelyeket sajnálatos módon az Unió fejlesztéspolitikájában gyakran hátrányos megkülönböztetés éri".

„Amikor az Unió polgárai is támogatásra szorulnak, egyszerűen nem hagyható figyelmen kívül a helyi egyházak által végzett fejlesztési és humanitárius tevékenység és az erőfeszítéseik által jelentett, eddig ki nem aknázott tartalékok" - zárta írásbeli felszólalását a kereszténydemokrata képviselő.

Kapcsolódó írásaink