Külföld

Deli: Az EU feladata segíteni a tagállami törekvéseket

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a turizmus jövőjével foglalkozó vitát tartottak. Deli Andor fideszes EO-képviselő a vita kapcsán kiemelte: a turizmus hatalmas jelentőséggel bír a tagállamok számára, melyek mindent megtesznek, hogy segítsék az ezen a területen tevékenykedő kis-, közép- és családi vállalkozásokat, az Európai Unió feladata pedig az, hogy segítse a tagállami törekvéseket.

Deli: Az EU feladata segíteni a tagállami törekvéseket
Deli Andor
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

,,Valódi helyreállás az idegenforgalomban csak akkor történhet, ha sikerül visszanyerni az utazók bizalmát. Ebben kulcsszerepet játszik a tagállamok közötti koordináció és együttműködés" - közölte Deli Andor.

A fideszes politikus szerint az Európai Bizottság segítheti ezt az együttműködést, de az utazási korlátozásokról és nemzeti intézkedésekről minden esetben a nemzeti hatóságoknak kell meghozniuk a döntéseket, figyelembe véve a járványhelyzetet tagállami szinten. "Ellenkező esetben egy-egy hibás döntés negatívan hathat a járványügyi helyzet alakulására" - mondta el Deli, az EP Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottságának (TRAN) magyar tagja.

,,Az újabb járványügyi hullám elkerülése érdekében továbbra is alkalmazni kell bizonyos szabályokat, például a kötelező távolságtartást. Az egyes turisztikai célpontok túlzsúfoltságának elkerülése ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy szélesítsük a turisztikai palettát: új, kevésbé ismert régiók és városok kerülhetnek fel rá. Számítok az Európai Bizottságra az új turista célpontok népszerűsítésében. Így nemcsak a helyi idegenforgalmi és vendéglátóipari szektort segítjük, de fenntarthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá tehetjük az egész európai turizmust is" - tette hozzá a fideszes politikus.

Kapcsolódó írásaink