Külföld

Phenjan ismét rávicsorgott a Nyugat-barát Szöulra

Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát, ráadásul fontolgatja, hogy bevonul és erőddé változtatja a demilitarizált határövezetet

Kemény támadást indított a viszonylagos béke ellen Észak-Korea: a levegőbe repítették a keszongi Korea-közi összekötő irodát, és közölték, fontolóra vették a bevonulást a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe. Szakértők szerint ez is csak műbalhé, amivel Phenjan zsarolni próbálja a nemzetközi közösséget.

Phenjan ismét rávicsorgott a Nyugat-barát Szöulra
Dél-koreai lakosok figyelik a híradásokat. Phenjan eszkalálhatja a konfliktust
Fotó: AFP/Jung Yeon-je

Tegnap helyi idő szerint 14 óra 49 perckor a Keszong környékén elszórt települések lakói erős robbanásra kaphatták fel a fejüket, majd füstöt sodort feléjük a szél az északi oldalon lévő határváros felől. A két Korea megbékélését szolgáló irodát robbantották fel, Phenjan szerint ismeretlen, feldühödött emberek, akik ki akarják kényszeríteni, hogy a söpredék és a söpredéknek menedéket nyújtók drágán megfizessenek a bűneikért. Az északi hadikommunista rezsim ezzel félreérthetetlen célzást tett a Phenjan-ellenes röpiratokat hőlégballonokból szóró észak-koreai disszidensekre.

A déliek ugyanakkor tudni vélik, hogy az elkövető Észak-Korea volt, Mun Dzse In dél-koreai államfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését is. Az aggodalom érthető, tekintettel arra, hogy Keszong nagyjából annyira van a déli fővárostól, mint Székesfehérvár Budapesttől.

Sőt, röviddel a támadás előtt az északi vezérkar bejelentette, fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe, és vizsgálja az erről szóló cselekvési tervet. A vezérkar elfogadott egy javaslatot arról, hogy együttműködik a néppel az ellenség ellen készülő nagyszabású röplapterjesztésben. Azt ugyanakkor nem részletezték, pontosan hova és miként vonulnának be a mintegy négy kilométer széles demilitarizált zónában, amelyet 1953-ban alakítottak ki a két állam között. A viszony hónapok óta egyre rosszabb Phenjan és Szöul között: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong szombaton katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát, amiért szerinte nem tesz semmit a dél-koreai aktivisták szórólapkampánya ellen. (Ez nem teljesen igaz, mert bár a szólásszabadság tiszteletben tartása mellett kiálló Szöul nem tiltotta be ezeket az akciókat, minden eszközzel igyekszik megakadályozni.) Az északiak minden együttműködést megszakítottak a déliekkel – jóllehet a felrobbantott iroda egyébként is üresen állt január óta a koronavírus-járványt övező aggodalmak miatt.

A Financial Timesnak egy korábbi Pentagon-tisztviselő, Van Jackson nyilatkozott, aki úgy vélte, a robbantásra azért került sor, mert Észak-Korea úgy érzi, Trump elárulta, és még mindig tartozik a Phenjant sújtó szankciók enyhítésével. Hozzátette: az Egyesült Államok közvetlen megtámadása azonban a feszültség elkerülhetetlen fokozásával járhat. Dél-Korea célbavétele jól kiszámított agresszió – tette hozzá. Szakértők arra is figyelmeztettek, hogy Phenjan olyan ciklusban gondolkodik, amelynek során eszkalálja a konfliktust azért, hogy akkor lépjen vissza, amikor valamilyen nyereséget elkönyvelhet ezért cserébe a nemzetközi közösségtől (magyarán zsarol). Ennek fényében tényleges támadás nem, inkább csak erőfitogtatás várható.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom