Külföld

Igazságos újjáépítési tervre van szükség a Fidesz EP-képviselői szerint

Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén az Európai Tanács pénteki ülésére készülve megvitatta azEeurópai Bizottság (EB) új, a 2021-2027 közötti pénzügyi kerettervre és helyreállítási csomagra vonatkozó javaslatát. A Fidesz és a KDNP EP-képviselői azt szeretnék, hogy igazságos uniós újraindítási csomag jöjjön létre; mert meglátásuk szerint morálisan elfogadhatatlan, hogy a gazdag országok több pénzt kapjanak, mint a szegényebbek, olvasható a Fidesz-KDNP EP-frakciójának lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Igazságos újjáépítési tervre van szükség a Fidesz EP-képviselői szerint
Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője
Fotó: MH/Ficsor Márton

Szájer József, a Fidesz-KDNP EP delegációjának elnöke írásbeli felszólalásában kiemelte „Magyarország igazságos pénzelosztási rendszert akar. A végső döntésnek, érvényesíteni kell az alapszerződés célját, hogy az uniós finanszírozás a kohéziót, a szegényebbek felzárkózását szolgálja. Igazságtalan, ha a szegények és a fegyelmezetten gazdálkodók finanszírozzák meg a gazdagokat és a fegyelmezetleneket. Magyarország egyszer s mindenkorra megtanulta saját példájából, hogy nem szabad eladósítani magunkat a jövő nemzedékek terhére.„

Von der Leyen: A helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozó helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag, hanem olyan eszköz lehet az Európai Unió kezében, amely segíti az innovációt és a kutatást, és a jövő technológiájába ruház be - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament pénteki uniós csúcsot előkészítő plenáris vitájában.

Hangoztatta, hogy a helyreállítási alapról szóló előterjesztés kiegyensúlyozott javaslat a bizottság részéről, amely elsősorban azokon segít, akiket leginkább sújtott a válság, de azokon is, akiket közvetetten érintett a beszállítási láncok megszakadása, a munkanélküliség. Amennyiben sikerül jól végrehajtani, akkor nemcsak az uniós belső piac áll talpra újra, hanem az EU versenyképessége is megerősödik, továbbá az unióban felgyorsul a már réges-rég szükséges korszerűsödés.

”Nem hátrafelé, hanem egy olyan megújuló gazdaság irányba kell haladni, amely erősebbé és ellenállóbbá teszi gazdaságainkat a válság után„ - hangsúlyozta Ursula von der Leyen.

Kiemelte továbbá, hogy az alap az egyes generációk között is egységet hoz létre, mivel segíthet biztos otthont teremteni a jövő nemzedéke számara. Hozzátette, hogy hatalmas beruházásra van szükség a kilábaláshoz a válságból, de az uniós eszköz segítségével egy fenntarthatóbb és digitálisabb jövőt lehet építeni, ami tovább erősíti az EU szerepét a globális politikában.

Győri Enikő, az EP Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának tagjaként hangsúlyozta: Magyarországot a válság felkészültebben érte, mint az unió többségét. ”Az elmúlt években a Fidesz-KDNP vezette kormányok intézkedéseinek köszönhetően kiemelkedő gazdasági teljesítményt értünk el. A 2010-es 11 százalék körüli munkanélküliségi rátát 2019-re 3,4 százalékra sikerült csökkenteni, emellett folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság, EU-átlag feletti, 5 százalék körüli gazdasági növekedéssel„ - mondta Győri, hozzátéve: Magyarország a válságkezelésben is élen jár uniós összehasonlításban: a magyar egészségügyi rendszer kiemelkedően teljesített, a kormány jól időzített gazdasági intézkedései a munkahelyek megőrzését célozzák.

”A források elosztásában nem szabad hátrányosan kezelni azokat a tagállamokat, amelyek eredményesen kezelték a válságot. Mind a többéves pénzügyi keret, mind a helyreállítási alap elosztási kritériumainak tisztességeseknek kell lenniük„ - emelte ki Győri Enikő.

Deutsch Tamás, a Regionális Fejlesztési és a Költségvetési Bizottságok tagja kiemelte: fontos, hogy az új helyreállítási csomag ne a közös agrárpolitika és a kohéziós politika rovására jöjjön létre, ne vonjon el újabb, Magyarország számára fontos agrár- és felzárkóztatási forrásokat. ”Ugyanakkor a jelenlegi javaslatok érdemben nem módosítanak - a gazdasági kilábaláshoz hosszú távon szintén segítséget nyújtó - 2021-2027 közötti költségvetésre vonatkozó februári javaslaton. Így az továbbra is igazságtalan pénzelosztást jelentene. Hazánk egy fair, igazságos megoldást támogat„ - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink