Külföld

„Elfogadhatatlan a keszongi Korea-közi összekötő iroda megsemmisítése”

Az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) keddi állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy Észak-Korea megsemmisítette a keszongi Korea-közi összekötő irodát, ami - mint hangsúlyozta - feszültséget kelt, destabilizálja a Koreai-félsziget helyzetét, és aláássa a két Korea között fennálló konfliktus diplomáciai megoldására irányuló erőfeszítéseket.

„Elfogadhatatlan a keszongi Korea-közi összekötő iroda megsemmisítése”
Egy szöuli férfi a keszongi Korea-közi iroda felrobbantásáról szóló híradós összeállítást néz a televízióban
Fotó: AFP/Jung Yeon-je

Az uniós külügyi szolgálat elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy Phenjan fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe, valamint a Szöullal folytatott hivatalos kommunikációs kapcsolatok megszakítását.

A nyilatkozat leszögezte, hogy minden további provokatív és káros lépést el kell kerülni. A félreértések elkerülése, valamint a két fél közötti bizalom erősítése érdekében elengedhetetlen, hogy a párbeszéd nyitott maradjon Észak-, és Dél-Korea között.

Az Európai Unió ösztönzi a felek közötti a párbeszéd felvételét, aminek célja a bizalom építése, a tartós béke, és a nukleáris fegyverek nélküli biztonság megteremtése a Koreai-félszigeten. Konkrét és előremutató észak-koreai intézkedések hiányában, illetve a nukleáris és más típusú rakétaprogramjainak teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelése érdekében az unió továbbra is fenntartja az ország ellen bevezetett szankcióit és gondoskodik azok maradéktalan végrehajtásáról - húzták alá.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium azt közölte kedden, hogy Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát.

Az irodát 2018-ban létesítette a két ország, hogy elősegítse a párbeszédet és az együttműködést. A múlt héten Észak-Korea „ellenségnek” kiáltotta ki Dél-Koreát, és fogadkozott, hogy mindenfajta kommunikációs csatornát felszámol a dél-koreai aktivisták röpiratos kampánya miatt. Röviddel a robbanás előtt az észak-koreai hadsereg vezérkara közleményben tudatta, hogy fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom