Külföld

Az algériai válság erősítheti a migrációs kibocsátást

A Migrációkutató Intézet legújabb, angol nyelvű elemzése az elhúzódó algériai politikai válság és a Covid-19 világjárvány következményeit vizsgálja, elsősorban az Európa felé irányuló migrációra gyakorolt hatást illetően.

Az algériai válság erősítheti a migrációs kibocsátást
A társadalmi feszültségek növelik az illegális migráció kockázatát
Fotó: MH

Algéria fontos tranzitország a Szaharától délre fekvő afrikai országokból érkező migránsok számára, akik továbbra is nyomás alatt tartják Spanyolország déli partvidékét - olvasható az elemzésben, amelyet Speidl Bianka vezető kutató jegyez.

Az elemzés rámutat: az idén ide érkezők között az algériaiak aránya volt a legmagasabb, vagyis egyúttal egy fontos kibocsátó országról van szó.

Az elhúzódó, áldozatok százezreit követelő polgárháborút követően (1991-2002) az ország évtizedek óta kezelhetetlen demográfiai robbanással is küzd: az elmúlt időszakban lassuló termékenységi ráta ellenére algéria jelenlegi népessége becslések szerint megközelítőleg 42,2 millió fő.

„Mindeközben a fejlesztési elképzelések rendre kudarcot vallottak, a kormányzást pedig a legitimáció hiánya és korrupció jellemzi. Egy Gallup-felmérés szerint a felnőtt algériaiak 31 százaléka, a fiatalok 44 százaléka el akarja hagyni hazáját, ami Észak-Afrikában a legmagasabb arányú kivándorlási hajlandóság. A társadalmi feszültségek növelik az illegális migráció kockázatát, mivel az országnak évente legalább 300 ezer új munkahelyre lenne szüksége” - mutat rá a Migrációkutató.

Az elemzés arra is kitér, hogy a koronavírus-krízis kezelése Algériában volt a legkevésbé sikeres Észak-Afrikában (és az egyik legrosszabb más közel-keleti arab országokkal összehasonlítva).

„A hónapokig tartó eredménytelen tüntetéssorozat és világjárvány okozta gazdasági és közegészségügyi válsághelyzetben - amely kényszerű szünetet okozott a tiltakozáshullámban - a politikai aktivitás és a kivándorlás között vívódó fiatalok egyre inkább a migrációban keresik a megoldást” - hangsúlyozza az elemzés, amely arra is kitér: 2020 május végéig a spanyol hatóságok adatai szerint az év eleje óta az országba érkezett összesen 6 773 illegális bevándorló közül körülbelül 1 700 algériai volt, ami drasztikus emelkedés a tavalyi azonos időszakában érkezett 100 főhöz képest.

Jelenleg Algéria déli részén aktívak a radikális iszlamista csoportok, azonban, ha a politikai és társadalmi elégedetlenséget kihasználva működésüket kiterjesztik az ország keleti vagy északi részére, az Európa számára is jelentős biztonsági kihívást fog jelenteni - mutat rá a Migrációkutató, hozzátéve: mivel az algériai diaszpóra nagy lélekszámú Európában - különösen Franciaországban -, és évente több ezer illegális bevándorlóval nő, a politikai válságnak már Európában is érezhető a hatása.

„Jelenleg úgy tűnik, hogy az algériai ifjúság eltökélt szándéka a tiltakozás folytatása és az átfogó társadalmi és politikai reformok követelése. azonban, ha problémáik érdemi megoldás nélkül maradnak, a tüntetők egy része radikalizálódhat. Az algériai kormányzat ugyanakkor ragaszkodik irányvonalának és elitjének - manipulált választási eredményekre alapozott - megtartásához, és az időnyerésre játszik” - hangsúlyozza az elemzés, amely azt is hozzáteszi: e tendenciák fényében Algéria migrációs kilátásainak két lehetséges forgatókönyve van, amelyek mindegyike a kivándorlás intenzitásának növekedését vetíti előre. amennyiben a kormányzat nyílt agresszió alkalmazása nélkül megerősíti ellenőrzését a társadalom felett, a fiatalok reményvesztettsége és kivándorlási hajlandósága konstans növekedést fog mutatni.

„Ha a rezsim kudarcot vall és folytatja a tiltakozó mozgalom erőszakos elnyomását, az illegális migráció drámai módon fog megerősödni, tömegessé válva Európa irányában” - szögezi le az elemzés, amelynek teljes szövege itt olvasható.

Kapcsolódó írásaink

Veszélyben az olasz családok

ĀKövetendő példaként tekint a Liga a demográfiai válság kezelésére tett magyar erőfeszítésekre – hangsúlyozta lapunknak Simone Pillon szenátor