Külföld

Újabb, unásig ismételt liberális vádak

„A magyar demokrácia él, az ország sikeres a koronavírus elleni küzdelemben” – reagált Kovács Zoltán egy amerikai cikkre – Manfred Weber sem maradt válasz nélkül

Több fórumon is reagált a magyar jogállamiságot és demokráciát ért vádakra a hétvégén Kovács Zoltán államtitkár. A The Washington Postban megjelent írásában hangsúlyozta, az alkotmánnyal teljes összhangban lévő rendkívüli intézkedésekkel sikerült megelőzni az Európában máshol megtapasztalt magas fertőzöttségi és halálozási arányokat.

Újabb, unásig ismételt liberális vádak
Hazánkl elegendő védőfelszereléssel készül az esetleges második hullámra
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A magyar demokrácia él, az ország sikeres a koronavírus elleni küzdelemben” – ez az üzenete Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár vendégpublicisztikájának, amely a The Washington Post szombati számában jelent meg. Írásának előzménye, hogy a lapban George Will arról írt, az önkényuralom felé hajló amerikai konzervativizmus Orbán Viktor politikájából merít ihletet.

Kovács kiemelte, Will állításaival szemben a magyar demokráciában a sajtó valójában élénk és kritikus, a bíróságok függetlenek (lásd a Kúria múlt hónapban hozott döntését egy prominens romaszegregációs ügyben, amely döntés ellentétes a magyar kormányzat álláspontjával), az ellenzéki jelöltek pedig még mindig nyernek választásokat. Emlékeztetett: „Magyarország 2018-ban tartott parlamenti választásán a részvétel hetvenszázalékos volt, a legmagasabb 2002 óta – aligha jelez romokban heverő demokráciát.”

Az államtitkár reagált arra a vádra is, hogy a magyar kormányfő a koronavírus-járványt ürügy­ként használta fel arra, hogy diktatúrát építsen ki. „A kormányzat, az alkotmányunkkal teljes mértékben összhangban állóan, rendkívüli állapotot hirdetett, és a parlamentnek még nagyobb beleszólást is biztosított a különleges intézkedésekbe, s a kormányfő bejelentette, hogy a rendkívüli állapot június 20-án véget is ér” – hangsúlyozta Kovács. Az államtitkár kiemelte: „éppen e különleges intézkedéseknek köszönhetően volt képes gyorsan cselekedni a kijárási korlátozásokat és az egészségügy megtámogatását illetően, ami segített abban, hogy elkerüljük az Európában máshol megtapasztalt magas fertőzöttségi és halálozási arányokat”.

Kovács tegnap a Twitteren reagált az Európai Néppárt bajor frakcióvezetőjének minapi nyilatkozatára is. Manfred Weber előzőleg a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, az EU nem egy bankautomata, hanem értékközösség, a szolidaritásnak az értékeken kell alapulnia. „Magyarország nap mint nap szolidaritást mutat az uniónak, azzal, hogy megvédi a külső határokat és feltartóztatja a migránsokat, mielőtt azok a gyönyörű Bajorországba juthatnának” – írta Kovács. „Megnyitottuk a piacainkat Németország előtt, a németek a legfontosabb befektetőink között vannak” – tette hozzá.

Határnyitás és reformvárakozás
 

Szombaton megnyíltak az olasz határok Szlovénia felé, a koronavírus-járvány csitulásának köszönhetően pedig mától szabad az út Franciaországba, Németországba, Görögországba, Svájcba és Ausztriába is. A vírus hosszabb távú hatásait azonban még sokáig nyöghetik az olaszok, ezért Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nagyszabású gazdasági reformokra szólította fel Rómát. Ami az uniós gazdasági segítséget illeti, Giuseppe Conte miniszterelnök a nemzeti érdekre hivatkozva arra kért minden pártot, hogy érjék el a visegrádi országok együttműködését ehhez. Az ellenzék hevesen tiltakozott, a Ligát vezető Matteo Salvini például azzal vádolta a kormányt, hogy válságkezelés helyett „kényelmesen várja Berlinből vagy Brüsszelből a forrásokat”.
(VZ)

Folyamatosan jönnek a védőeszközök

A járványügyi intézkedések lazításának folyamatossága csak akkor tartható fenn felelősséggel, ha közben a védekezéshez szükséges eszközök beszerzése is folyamatos – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer Facebook-bejegyzésében vasárnap. A tárcavezető közölte: a héten 2800 lélegeztetőgép és csaknem nyolcmillió maszk érkezett Magyarországra. Felhívta a figyelmet, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint naponta több mint százezer új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak világszerte, és egyelőre nem tudják pontosan előre jelezni a vírus jövőjét. A mi feladatunk az egészségügyi rendszer felkészítése a legrosszabb forgatókönyvre, így egy esetleges második hullámra is – tette hozzá.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink