Külföld

„Az EU-nak és Amerikának párbeszédet kell kezdenie az egyre magabiztosabb Kínát illetően”

Az Európai Unió tagállamainak és az Egyesült Államoknak magas szintű párbeszédet kell kezdenie az egyre magabiztosabb Kínát illetően, és közös erőfeszítést kell tennie értékeik és érdekeik védelme érdekében - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagállamok külügyminisztereinek online tanácskozását követően hétfőn.

„Az EU-nak és Amerikának párbeszédet kell kezdenie az egyre magabiztosabb Kínát illetően”
Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: AFP/Adem Altan

Josep Borrell elmonda, a tanácskozás napirendjének első számú témájával, a transzatlanti kapcsolatokkal összefüggésben a miniszterek párbeszédet folytattak Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel az Európai Uniót és az Egyesült Államokat egyaránt érintő legfontosabb külpolitikai kérdésekről.

Hangsúlyozta, Európának fontos, hogy szoros kapcsolatban álljon Amerikával a mindkét fél számára aggodalomra okot adó gazdasági átrendeződés és a világpolitikai események miatt. Kiemelte, vannak olyan kérdések a Kínával fenntartott kapcsolatokat illetően, amelyek sikeres kezeléséhez az európai és az amerikai szoros együttműködés elengedhetetlen. Borrell azt javasolta, hogy Brüsszel és Washington indítson a Kína jelentette közös kihívásokra fókuszáló kétoldalú párbeszédet.

„Szükségtelen hangsúlyoznom, hogy a transzatlanti partnerség a világrend egyik legfontosabb pillére. A hétfői videobeszélgetés megerősítette az Európai Unió tagállamainak elkötelezettségét a szoros transzatlanti együttműködés folytatása mellett. Talán nem értünk egyet mindenben, de a transzatlanti együttműködés iránti elkötelezettségünk sosem volt ilyen erős” - fogalmazott.

A közel-keleti békefolyamattal összefügésben arról számolt be: a miniszterek világossá tették: ösztönözni kell mind az izraeli, mind a palesztin felet egy hiteles és előremutató politikai folyamatban való részvételre. „Nincs más út számukra, mint folytatni a tárgyalásokat” - húzta alá az uniós diplomácia vezetője.

Az európaiak elismerik az Egyesült Államok által vázolt, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására javasolt béketerv azon érdemét, hogy lendületet egy ad egy régen megrekedt folyamatnak, a lendületet azonban a meglévő, nemzetközileg elfogadott elképzelés alapján történő közös erőfeszítés megindítására kell felhasználni - jelentette ki.

Mint közölte, a keleti szomszédsággal kapcsolatban a miniszterek megerősítették, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti erős partnerség továbbra is kulcsfontosságú marad, különösen Ukrajna vonatkozásában.

Leszögezték, számítanak Oroszországra a minszki megállapodásokban foglaltak maradéktalan végrehajtásában, amely még mindig várat magára. A megállapodás teljes végrehajtása kulcsfontosságú a kelet-ukrajnai konfliktus fenntartható és békés megoldásának eléréséhez, továbbá hozzájárulna az transzatlanti térség és Oroszország közötti kapcsolatok jelentős javulásához is - tette hozzá az uniós főképviselő.
 

Kapcsolódó írásaink