Külföld

Alapjogokért Központ: Jourová „fakenews-ozása” a fake news

Vera Jourová „fakenews-ozása” a fake news: az Európai Bizottság eljárást is indított az Alaptörvény menekültügyi szabályai miatt - írta az Alapjogokért Központ közösségi oldalán szerdán.

Alapjogokért Központ: Jourová „fakenews-ozása” a fake news
Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A kormány által indított nemzeti konzultáció egyik kérdése szerint „Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit” - idézték fel.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint azonban az „hogy az Európai Unió megváltoztatná-e az alkotmányt, hogy migránsokat kelljen befogadni, az egy fake news”.

Valójában azonban Jourová „fakenews-ozása” a fake news - közölték. Magyarország Alaptörvénye 2018 nyara óta tartalmazza az úgynevezett „első biztonságos ország elvét”, azaz azt, hogy „nem jogosult menedékjogra az a nem magyar állampolgár, aki Magyarország területére olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve”.

Tehát például az a migráns, aki Szerbián keresztül érkezik Magyarországra, nem jogosult nálunk menekültstátuszra - írták.

Objektum doboz

Az uniós szervek ezt a szigorítást azóta is folyamatosan kifogásolják, az Európai Bizottság nem sokkal annak hatályba lépése után kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen, amely jelenleg az Európai Unió Bírósága előtt van - emelték ki.

Az Alapjogokért Központ közösségi oldalán közölt bejegyzésében több pontban gyűjtötték össze az Európai Bizottság érvelését, amellyel az alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait támadja.

Hangsúlyozták: Vera Jourová nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy az Európai Bizottság nem támadja a magyar alkotmányt.

„A multikulturalizmust és nyílt társadalom elveit valóban figyelmen kívül hagyó, szigorú, bevándorlásellenes magyar szabályok miatt indított uniós eljárásnak igenis része Magyarország Alaptörvényének vonatkozó szakasza” - fogalmazott az Alapjogokért Központ.

Kapcsolódó írásaink