Külföld

Donáth Anna ismét Magyarország ellen beszélt az Európai Parlamentben

Ismét Magyarországgal vannak elfoglalva az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) baloldali és liberális képviselői: ezúttal az anyakönyvi szabályok módosítása és a „születési nem” fogalmának bevezetése miatt támadták hazánkat - írta sajtóközleményében Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.

Donáth Anna ismét Magyarország ellen beszélt az Európai Parlamentben
Donáth Anna beavatkozást követelt Magyarország ellen
Fotó: Facebook

Közölte, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) a koronavírus alatti hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemről tartott vitát, különös tekintettel az LGBTI személyekre. A vita vendége Helena Dalli, egyenlőségért felelős biztos volt, aki a bizottság részéről határozott diszkrimináció elleni fellépést ígért. Jelezte, hogy „nem fog visszariadni” a tagállamokkal szemben konkrét lépések megtételétől, és szükség esetén akár kötelezettségszegési eljárások megindításától. A baloldali és liberális képviselők a „Black lives matter„ mozgalommal való szolidaritásuk kifejezése és a rasszizmus elleni határozottabb európai fellépés követelése mellett több ízben szólítottak fel cselekvésre azon magyarországi törvénymódosítás ellen, amely a „születési nem” definíciójának bevezetésével módosította az anyakönyvi szabályokat.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában elmondta, megrökönyödéssel tölti el, hogy a LIBE bizottság egyes képviselői a koronavírus válság alatt is folyamatosan Magyarországgal, most éppen egy magyarországi törvénymódosítással foglalkoznak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az anyakönyvi szabályok és definíciók kialakítása a tagállamok feladata és hatásköre, ahol az Uniónak nincs szerepe. Hozzátette: a magyar állam azon döntése, hogy az újszülöttek nemét biológiai tényekre alapozva anyakönyvezi nem változtat azon, hogy mindenki saját elképzelései és identitása szerint, szabadon élhet ma Magyarországon.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője egyperces kirohanásában beavatkozást követelt a bizottságtól Magyarország ellen a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus, a homofóbia, és a transzfóbia leküzdése érdekében, és a - véleménye szerint - Magyarországon uralkodó tarthatatlan állapotra hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom