Külföld

Latin-Amerikában tombol a koronavírus-járvány

Hétszázezren fertőződtek meg Brazíliában, és a számuk egyre nő, mégis elkezdték az újranyitást, de rajtuk is túltesznek a térség „svédjei”, a nicaraguaiak

Bár Európában már lecsengeni látszik a koronavírus-járvány, Latin-Amerikában még messze van a tetőzéstől. A szegényebb országokban rengetegen eshetnek áldozatul a vírusnak.

Latin-Amerikában tombol a koronavírus-járvány
A mexikói vöröskereszt tagjai a járványban elhunyt ápolótársukat gyászolják
Fotó: AFP/Herika Martinez

Az elmúlt időszakban egyértelműen az amerikai kontinens vált a koronavírus-járvány epicentrumává, és nemcsak az Egyesült Államok miatt, hanem a kevesebbet emlegetett déli „szomszéd”, Latin-Amerika okán is, ahol egy hete a fertőzöttek száma meghaladta az egymilliót.

A régióban már 1 millió 357 ezer regisztrált eset és több mint 67 ezer halott kapcsolható a Covid–19-járványhoz, de a tesztelés közel sem olyan széles körű, mint Európában vagy az Egyesült Államokban, így a valós számok ennél sokkal magasabbak lehetnek. Szakértők szerint a legtöbb ország Dél- és Közép-Amerikában még hetekre van a járvány tetőzésétől.

Brazil betegek és egy nővér Manaus egyik kórházának új szárnyában
Brazil betegek és egy nővér Manaus egyik kórházának új szárnyában
Fotó: AFP/Michael Dantas

A legrosszabb helyzetben Brazília van, a mintegy 210 milliós országban több mint 700 ezren fertőződtek meg és 37 ezren haltak bele a betegségbe. A Washington Egyetem előrejelzése szerint a halottak száma Brazíliában augusztus elejére akár a 125 ezret is elérheti.

Pár napja a brazil kormány egyedi megoldást választott a járvány rosszul festő adatainak javítására: nem közli az összesített számokat, csak a napi új eseteket. Hétfőn a brazil Legfelsőbb Bíróság felszólította a kormányt a korábbi gyakorlathoz való visszatérésre.

Komoly problémát jelent az országban, hogy Jair Bolsonaro elnök többször is lekicsinyelte a járványt, és folyamatos harcban áll azokkal a kormányzókkal és polgármesterekkel, akik nem akarják még újraindítani az ország életét. A szövetségi államban amúgy is csak a tagállamok és a városok szintjén vezettek be korlátozásokat, de engedve az elnök nyomásának, több helyen már ezeket is elkezdték lazítani.

Hasonlóan nem veszi komolyan a járványt például Mexikó sem, pedig már ott is 120 ezer fertőzött van, a halottak száma pedig elérte a 14 ezret. Ezzel szemben például Argentínában és Uruguayban komoly karanténszabályokat léptettek életbe, utóbbiban összesen alig több mint nyolcszáz esetet regisztráltak.

A térség „Svédországa” Nicaragua lett, de nem pozitív értelemben. A nicaraguai vezetés úgy döntött, hogy a nyájimmunitásra törekszik és nem tesz semmilyen intézkedést. A hivatalos adatok szerint alig több mint 1100 fertőzöttje és 46 halálos áldozata van a járványnak, de a Confidencial nicaraguai portál szerint a felmérések inkább arra mutatnak, hogy a halottak száma valójában ezer felett van, és legalább ötezer fertőzött lehet az országban. Az elmúlt időszakban körülbelül hatvan, a kormányzó Szandinista Fronthoz köthető vezető tisztségviselő, képviselő, miniszter, tanácsadó és rendőrségi vezető halt meg.

Az EFE hírügynökségnek Marcos Espinal, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szakértője kiemelte: a következő hónap lépései életbe vágóan fontosak lesznek a fertőzés lassításában. Latin-Amerika a nagy szegénység, az egészségbiztosítással nem rendelkező tömegek és az egészségügy helyzete miatt különösen ki van téve egy ilyen járványnak – tette hozzá Espinal.

Kapcsolódó írásaink